Blik op Lenka Boswijk

Interview

“Let your heart guide you. It whispers, so listen closely!”

In deze rubriek willen wij beginnende theaterprofessionals de kans geven om iets over zichzelf te vertellen. Degene die het spits afbijt is Lenka Boswijk. Lenka woont momenteel in Sint-Petersburg, waar ze een traineeship doet op de culturele afdeling van het Nederlandse consulaat. Ze leert daar van alles op het gebied van culturele samenwerkingen tussen Nederland en Rusland. Het voordeel is dat zij daardoor verschillende musea, voorstellingen en conferenties mag bezoeken.

Lenka: Door het onderzoek dat ik hier doe blijft dans ook een onderdeel van mijn werk en ben ik ook zelf begonnen met dansen hier in Rusland. Ik ben lang zoekende geweest in hoe ik mijn leven vorm wil geven en nu lijken veel dingen op zijn plek te vallen. Ik zit in een hele fijne flow en word bijna bang van hoeveel mooie dingen er steeds op mijn pad komen. Ik ben bang dat er dan wel iets mis moet gaan, maar ik heb geleerd die angst geen aandacht te geven en lekker te genieten van alle dingen waar ik momenteel mee bezig ben!

Ik ben lang zoekende geweest in hoe ik mijn leven vorm wil geven en nu lijken veel dingen op zijn plek te vallen.

Een mooie en sterke boodschap om die angst geen boodschap te geven. Hoe ben je het theater ingerold?

Ik heb de uitvoerende kunsten een beetje met de paplepel ingegoten gekregen. Mijn vader is dirigent, waardoor ik als klein meisje al mee kon naar zijn concerten en op tournees naar het buitenland ging. Daar ben ik dan ook erg dankbaar voor. Toen ik acht was zette ik zelf mijn eerste dansstapjes bij een volksdansgroep voor kinderen en sindsdien ben ik nooit meer gestopt met dansen.

lyrische manier van bewegen

Wie is je favoriete danser?

Van Het Nationale Ballet is één van mijn favoriete dansers de Russische Anna Ol. Zij is soliste en ik vind dat zij de afgelopen jaren ontzettend gegroeid is in haar dansen en emotionele interpretatie. Ik mocht haar interviewen voor een uitgebreid artikel en ze was ook nog eens ontzettend aardig. Verder vind ik Alina Somova van het Mariinsky Ballet een mooie, lyrische manier van bewegen hebben. En Sergey Polunin van de documentaire Dancer vind ik zeer bijzonder.

Waar heb je stage gelopen en wat was je functie?

In het laatste jaar van mijn Bacheloropleiding ‘Slavische talen en culturen: Russisch’, heb ik vijf maanden stage gelopen bij de redactie van Nationale Opera & Ballet. Voor mij kwamen al mijn passies bij deze stage samen. Ik kon mijn passie voor schrijven verder ontwikkelen, kwam in aanraking met de Russische taal en cultuur en bevond mij tussen de beste dansers en operazangers.

Het werk was vrij divers. Ik was verantwoordelijk voor het schrijven van de biografieën in de programmaboekjes, leverde stukken tekst voor de interne nieuwsbrief en schreef artikelen voor zowel interne als externe doeleinden. Gaandeweg de stage mocht ik ook interviews afnemen en uitwerken tot artikelen.

hoogtepunt

Voor haar stage mocht Lenka hele bijzondere dingen doen. Wat is je het meest bijgebleven?

Een erg leuke bijkomstigheid van de stage was dat we als medewerkers gratis de generale repetitie van de geprogrammeerde producties mochten bezoeken. Regelmatig was ik over de balletten zo enthousiast dat ik vervolgens met medewerkingskorting dezelfde voorstelling nog een aantal keer bezocht. Ook heb ik door mijn stage de schoonheid van opera ontdekt.

LENKA
© dutchiephotography

Een absoluut hoogtepunt van mijn stage was het Young Patrons Circle Gala. (Dit was het eerste opera- en balletgala speciaal voor jongeren, red.)  Voor dit event viel van tevoren veel te regelen en er was last-minute nog veel te doen, maar uiteindelijk was het een prachtige avond.

Wat zou je nu anders doen als je dezelfde functie opnieuw zou uitoefenen?

Ik zou vanaf het begin af aan meer initiatief nemen. In het begin voelde ik me als stagiaire nog heel onbelangrijk en wachtte ik voornamelijk op opdrachtjes, maar ik kwam er al snel achter dat het juist gewaardeerd werd als ik vroeg of ik ergens bij mocht zijn en interesse toonde in het werk.

uniek

Heb je nog tips voor mensen die in hetzelfde vakgebied willen?

Zorg ervoor dat je je onderscheidt en wees authentiek! Dans en Russisch leek mij niet de meest logische combinatie qua studies en ik heb lang getwijfeld of ik met deze achtergrond wel werk kan vinden. Maar de combinatie is juist iets wat mij uniek maakt.


Bedankt voor dit interview Lenka! Ik vind het bijzonder om te lezen hoe je een moeilijke periode omgebogen hebt tot een mooi, nieuw avontuur. Wat vinden jullie van het verhaal van Lenka?

© De foto is van Lenka Boswijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.