Furtjuh Live | Rutger Vink vertelt

YouTube

“Liefde is geen keuze, want liefde die je kiest is niet echt.”

In deze rubriek geven we gouden tips over inspirerende, leuke, maar vooral boeiende voorstellingen. Niemand minder dan Rutger Vink tourt in de herfstvakantie langs de verschillende Nederlandse theaters. Rutger Vink is een bekende YouTuber met mega veel abonnees en laat in oktober zijn droom in vervulling gaan. Wij waren benieuwd naar hoe dat in zijn werk gaat, dus belden we Rutger op.

het proces

Hoe kom je erbij een theatervoorstelling te gaan maken?

Ik had die droom altijd al. Zelf ga ik altijd al graag naar theaters, vooral musicals vind ik erg leuk.  Ik had nooit het idee dat ik dat zelf zou kunnen regelen allemaal. Ik had wel het idee dat ik het heel leuk zou vinden en misschien ook nog wel zou kunnen, maar dat zijn twee verschillende dingen. Op een gegeven moment is het zo gegaan, toen kwam ik iemand op een evenement tegen en die vroeg: “Is het theater eigenlijk niks voor jou?” dus ik zei: “Dat lijkt me heel erg leuk.” Toen kreeg ik de kans om een show te doen in de jaarbeurs Utrecht. Die show was binnen twintig minuten uitverkocht, alle 1500 kaarten en ook bij de tweede show gebeurde dit. Zo is het hele idee voor de tour ontstaan. Het was zo’n succes en iedereen vond het leuk, dus toen is per ongeluk naast mijn YouTube carrière mijn theater carrière begonnen. Ik had nooit durven dromen dat dit zo’n succes zou worden. We doen straks zestien shows, dat vind ik zeker bizar. Zeker zoals het nieuwe Luxor theater, daar ga je naar de grootste voorstellingen toe en nu sta ik daar per ongeluk zelf. Samen met mijn vriend, beste vriend en beste vriendin samen. Dat is heel onwerkelijk, maar heel erg gaaf.

Hoe gaat het maken van een theatershow in zijn werk?

Dat is een heel leuk proces, want ik bedenk eigenlijk alles zelf. Ik ben al een halfjaar aan het werk met het script, zo schaaf ik steeds een beetje bij en bedenk ik hier en daar nog wat leuke dingen. Natuurlijk heb ik een team om mij heen, om vervolgens te kijken of het allemaal kan en om er één geheel van te maken, maar het concept bedenken doe ik helemaal zelf.

YouTube vs. theater

Wat vind je zelf het allerleukste van je eigen theatershow?

De combinatie van YouTube en theater. De voorstelling bevat best wel veel video’s. Je zit niet de hele tijd naar een video te kijken, maar tussendoor komen er wat video elementen in voor, er is ook een heel groot scherm. Ik probeer op een nieuwe manier YouTube en theater te combineren. Dat vind ik het leuke en vernieuwende van theater. YouTube is meer de vorm. Het lijkt allemaal een beetje grappen en grollen, maar er komen serieuze thema’s aanbod. Zoals onzekerheid. In mijn geval is het dus mijn YouTube kanaal dat niet meer wilt scoren en ik er alles aan ga doen om de views te krijgen. Er zit ook een nummer over in de show “leuk genoeg”, dat gaat over pesten en haatreacties krijgen. Internet Pesten komt ook aanbod. Er is ook een lied “Ik dood je met de regenboog”, die is sinds kort online. Zo is het niet alleen maar lachen, er komen ook serieuze onderwerpen aanbod.

Furtjuh LiveJongeren willen graag YouTuber worden. Zoals je zegt zit er een keerzijde aan het vak en maakt YouTube mensen onzeker. Waarom wil je dat behandelen?

Nou, omdat ik soms merk dat heel veel kijkers worstelen met bijvoorbeeld: “Hoeveel likes krijg ik op mijn foto?” en “Waarom krijg ik minder likes dan mijn klasgenoten?”. Dat is best wel een ding wat leeft onder middelbare scholieren. Vroeger kon je niet zien wie het populairste kind was. Je wist het wel, maar je kon het niet tastbaar maken en nu zie je dat gewoon eigenlijk op Instagram aan de hand van hoeveel volgers iemand heeft. Dat is een statussymbool en daar kan je best wel onzeker van worden en dat is iets wat ik belangrijk vind aan mijn kijkers mee te geven. Dat je niet moet kijken naar hoeveel likes je krijgt, maar dat je vooral eigenlijk jezelf leuk moet vinden en dat de rest eigenlijk niet uitmaakt. Dat is één van de dingen die uiteindelijk in de show naar voren komt. Na alle grappen en grollen.

Vroeger kon je niet zien wie het populairste kind was. Je wist het wel, maar je kon het niet tastbaar maken en nu zie je dat gewoon eigenlijk op Instagram aan de hand van hoeveel volgers iemand heeft.

Wat vind je eigenlijk zo magisch aan het theater?

De betrokkenheid die je eigenlijk hebt, dat je in een verhaal compleet wordt meegezogen. Meer dan ik heb als ik naar een film of serie kijk. Het feit dat het allemaal live is. Dan kan er ook wat misgaan. Als maker vind ik het heel leuk om te improviseren. De eerste show was heel anders dan de tweede. Je merkt dat door de improvisatie met het publiek er dan een heel andere sfeer, dynamiek en grappen ontstaat.

Is er wel eens iets misgegaan bij jou?

Ja hoor, maar ik los het altijd wel op een creatieve manier op zonder dat het publiek het doorheeft of ik leg het er heel dik bovenop. Dat is ook bij mijn video’s, ik laat de foutjes er een beetje inzitten. Dat hoort erbij.

Als ik dat echt voor zo’n lange periode moet doen, weet ik niet of ik dat echt kan combineren. Misschien dat ik dat ooit nog ga doen, maar voor nu vind ik de show die ik nu ga doen heel erg leuk.

dat wil ik zien

Is er op dit moment een voorstelling waar je graag heen wilt?

Ik wilde eigenlijk heel graag naar Rent, die heb ik nog niet gezien. Met heel veel mooie liedjes. Dat is wel een voorstelling die ik ook graag wil zien.

Zou je ooit in een muzikale theatervoorstelling zoals Rent willen spelen?

Ja, op zich wel, ik ben ook wel ooit gevraagd voor een grote productie. Of ik dan tachtig keer wil meespelen, maar voornamelijk ben ik YouTuber en als dan zo een toewijding moet doen dat ik dan maanden achter elkaar het land door reis met zo’n show. Kijk als ik zestien shows maak, kan ik een beetje vooruit werken met mijn YouTube kanaal. Als ik dat echt voor zo’n lange periode moet doen, weet ik niet of ik dat echt kan combineren. Misschien dat ik dat ooit nog ga doen, maar voor nu vind ik de show die ik nu ga doen heel erg leuk. Zestien is al best wel veel.

Furtjuh Live

tips van rutger

Wil je zelf nog wat vertellen wat over show?

Er zijn veel bekende mensen in de show, zoals Oma Miep, de bekendste oma van Nederland met ongeveer 80.000 volgers op Instagram. Ze is te gast geweest bij Jandino in zijn show en zelfs kinderen voor kinderen heeft een lied over haar gemaakt. Oma Miep is de oma van mijn beste vriendin die ook in de show meespeelt. Ze kan er niet fysiek aanwezig zijn als eenentachtig-jarigen, maar wel op video is ze in elke show te zien. Verder spelen mijn ouders er ook in, ook via het scherm. Je ziet wat meer achtergrond dingen en komt dus nog wat meer over mij te weten.

Nieuwsgierig? Furtjuh Live is van 14 t/m 29 oktober in verschillende theaters door heel Nederland te zien.


Bedankt voor het interview Rutger. Wij komen zeker kijken bij Furtjuh Live! Kom jij ook?

© Foto’s zijn gemaakt door Richard van Horssen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.