De favo voorstelling van Ziarah Janssen

“Think big! Show up early, stay late and bust your asses.”

In deze rubriek geven we gouden tips over inspirerende, leuke, maar vooral boeiende voorstellingen. Vandaag is Ziarah Janssen aan de beurt. Ziarah is in 2011 afgestudeerd aan The Institute for Performing Arts in Amsterdam. Als model heb je haar eerder misschien voorbij zien komen als koffermeisje bij Miljoenenjacht of op de borden van de Miss Etam. Verder werkt Ziarah als actrice, danseres en theatermaker.

Ik wees naar de cast op toneel keek me moeder aan en zei: “Dit wil ik ook!”

Hoe ben je het theater ingerold?

Ik ben het theater niet echt ingerold, maar ik heb ervoor gekozen. Mijn ouders zijn wel beiden erg creatief, dus dat zal me zeker beïnvloed hebben. Ik kan me herinneren dat me moeder me meenam naar de musical AIDA. Ik wees naar de cast op toneel keek me moeder aan en zei: “Dit wil ik ook!”

Trut(h)

De magie van op het podium staan. Het is je wel mooi gelukt! Welke voorstelling houdt je momenteel bezig?
TRUT(H) Op dit moment ben ik bezig met een eigen voorstelling: “TRUT(H)”. Dit maak ik samen met twee vriendinnen/collega’s Janira Duarte en Fleur Jagt. De voorstelling gaat over narcisme, waarbij we moderne dans en tekst combineren tot totaaltheater.

Welke voorstelling is jouw inspiratiebron?

“Het jaar van de Kreeft”, een bewerking van Luk Perceval door Toneelgroep Amsterdam. Maria Kraakman en Gijs Scholten van Aschat spelen en dansen in deze fysiek uitputtende voorstelling. Op het moment dat ik dit zag dacht ik: “Ja, dit is waar ik naar toe wil werken!”

liefde

Welke thema’s in voorstellingen vind je het meest interessant?

Dit vind ik een moeilijke vraag, want er zijn zoveel interessante onderwerpen waar je een voorstelling over kan maken. Een thema wat altijd zal blijven werken is “liefde”. Mijn favoriete genre is drama. Realisme vind ik erg fijn om naar te kijken en ik vind het heerlijk als ik helemaal met een personage kan meeleven.

Ik kreeg in mijn handen een vies vettig stukje karton met allemaal halve zinnen, maar er was één zin onderstreept: “Het licht stroomt langzaam langs de dansende dynamiek, puur en glanzend.”

Wat is je fijnste herinnering aan een voorstelling van jezelf?

Iets wat ik me nog heel goed kan herinneren, is dat ik speelde op Magneet Festival met de voorstelling: “Sterke Vrouwen”. In een container speelde en danste ik vier keer per dag. Ergens tussen de voorstellingen in kwam er een vrouw naar me toegerend, met een stuk karton waar ze haar pizza op geserveerd had gekregen. Op dat stuk karton had ze een inspirerende zin geschreven die in haar opkwam toen ze mij zag spelen tijdens de voorstelling. Ik kreeg in mijn handen een vies vettig stukje karton met allemaal halve zinnen, maar er was één zin onderstreept: “Het licht stroomt langzaam langs de dansende dynamiek, puur en glanzend.”

TRUT(H)

diversiteit

Dat klinkt heel bijzonder. Is er nog iets wat je mist in het theater? Wat mis jij nog in het theater?

Jeetje, moeilijk. Er is zoveel wat je mist, maar tegelijk zoveel wat er al wel is. Wat ik persoonlijk mis, is diversiteit van verschillende culturen. Het is al een stuk beter dan eerst, maar het kan nog veel meer.

Welke voorstelling moeten we dit theaterseizoen gaan bekijken?

Het jaar van de kreeft van Toneelgroep Amsterdam!


Bedankt voor dit interview Ziarah. Ik ben erg benieuwd naar “Het jaar van de kreeft”. De winst van de Theo d’Or 2017 (meest indrukwekkende vrouwelijke dragende rol) voor Romana Vrede is echter een mooi begin om te laten zien hoe belangrijk diversiteit ook in het theater is.

© Poster beeld is gemaakt door: Tisja Janssen
De bewerking is gedaan door: Anick de Rouw
Foto’s zijn gemaakt door: Duy Vu Dinh

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.