Blik op Marit Hooijschuur

Magie

“In durf liggen genialiteit, kracht en magie besloten.”  *

In deze rubriek geven wij beginnende theaterprofessionals de kans om iets over zichzelf te vertellen. Marit Hooijschuur (24) vertelt over het magische vak en haar dromen. Ze wilde eigenlijk danseres worden, maar toen ze in aanraking kwam met acteren werd ze verliefd op het spelen…

AMSTERDAMSE TONEELSCHOOL

Magie
© Robert van der Ree

Net een jaar ben ik afgestudeerd aan de Amsterdamse Toneelschool. Tijdens en net na mijn studie heb ik mezelf mogen ontwikkelen tot actrice. Dit heb ik gedaan in Theatergroep Suburbia, het Noord Nederlands Toneel en NTGent. Echter wilde ik niet meteen actrice worden. Ik wilde eigenlijk danseres worden! Toen ik acht jaar oud was, ging ik op dansles in het naastgelegen dorp van mijn woonplaats.

Ik heb ontzettend romantische herinneringen aan die tijd.

VERLIEFD OP HET SPELEN

Op het moment dat er een musical vereniging kwam in hetzelfde gebouw, werd ik verliefd op het spelen. De speldocent vroeg aan mij en een paar anderen of wij niet verder wilde met acteren. Hierdoor kwam ik voor het eerst in aanraking met teksten van Shakespeare en Ibsen, maar ook Alex van Warmerdam. Ik heb ontzettend romantische herinneringen aan die tijd. Na de middelbare school heb ik eerst een jaar een vooropleiding gevolgd, om daarna naar de toneelschool te gaan. Ik ben blij dat ik heb doorgezet, want het is een erg onzeker vak. Er is weinig plek en er zijn veel acteurs. Zo na mijn school kan ik mij nu meer kan focussen op wat ík goed en mooi theater vind en dat vind ik heel interessant.

Jezelf, medespelers en het publiek onderdompelen in de tekst, de locatie, de situatie en de muziek. Dat vind ik pure magie.

ONDERDOMPELEN IN DE MAGIE

Mijn favoriete discipline is theatermaken. Het wroeten en onderzoeken tijdens het repetitieproces en dat mag wel uren duren. Jezelf, medespelers en het publiek onderdompelen in de tekst, de locatie, de situatie en de muziek. Dat vind ik pure magie. Vaak moet je eerst auditie doen, dit vind ik altijd heel spannend! Wat ik wel heerlijk vind is de adrenaline die na afloop door mijn lijf stroomt, want dat is een bijzonder gevoel.

VOORSTELLINGEN BEKIJKEN

Ik ga heel veel naar het theater. Soms wel vier avonden in de week! Naast dat ik het heel leuk vind, is het naar mijn mening ook onwijs belangrijk. Dat je weet wat er gemaakt wordt. Ik reis met veel plezier ervoor. Binnenkort ga ik een weekend naar Hamburg, omdat daar twee voorstellingen spelen die ik graag wil zien.

Magie
© Iris Pepping

Een voorstelling die mij heeft geïnspireerd is Until Our Hearts Stop van Meg Stuart. In een werkelijk prachtige scène dansten twee meisjes met elkaar, naakt. Zonder enige gêne, maar vol plezier. Het was zowel een onwijs grappige als sensuele, absurde, ongemakkelijke en hypnotiserende scène. Het publiek reageerde er ook enorm op. Het inspireerde mij enorm tot het zoeken naar vrijheid en plezier op het toneel.

In een werkelijk prachtige scène dansten twee meisjes met elkaar, naakt.

GEEN TWIJFELS

Ik heb geen droomrol of droombaan in gedachten, maar ik weet dat ik het liefst de rest van mijn leven in het theater blijf werken. Daar heb ik nooit twijfels over. Recentelijk heb ik gespeeld voor de Theaternacht van het Noord Nederlands Toneel. te Groningen en hier heb ik samen met regisseur Mart van Berckel een korte voorstelling gemaakt over Jackie Kennedy. Momenteel repeteer ik voor de afstudeervoorstelling van Emilie Pos. Zij studeert komende zomer af aan de Toneelacademie Maastricht. Ik speel alleen, maar ben in het stuk aan het bellen met een afwezige man. We zijn pas begonnen en druk bezig het zogenaamd telefoneren geloofwaardig te maken. Eind december speel ik in Maastricht en in Amsterdam.

Het gaat niet vanzelf, dus probeer heel dapper te zijn en geduldig.

LEF

Veel wegen leiden naar Rome, dus blijf zoeken naar mogelijkheden. Het gaat niet vanzelf, dus probeer heel dapper te zijn en geduldig. Je moet hard werken en jezelf op waarde kunnen én durven te schatten


* “Tot men zich werkelijk inzet, is er de aarzeling, de kans om zich terug te trekken en altijd ondoelmatigheid bij alles wat men onderneemt (of creëert) . Zodra men iets onherroepelijk op zich neemt en zijn schouders eronder zet, komt de Voorzienigheid in beweging. Het besluit brengt u een hele reek gebeurtenissen voort. Wat u ook kunt doen, of denkt dat u kunt doen, begin eraan. “In durf liggen genialiteit, kracht en magie besloten.” – Goethe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.