De favo voorstelling van Rick Nanne

Theater

“Ideeën moeten niet blijven liggen tot ze vergeten zijn.”

In deze rubriek geven we gouden tips over inspirerende, leuke, maar vooral boeiende voorstellingen. Vandaag vertelt Rick Nanne (36) over zijn favoriete voorstelling. Rick kun je gezien hebben in de serie Brugklas waar hij de rol van Rob Grimbergen neerzet. Zijn grootste rol is die van directeur van stichting Theatermijn. Hier laat hij met hart en ziel verschillende talenten acteren en produceren. Rick: “Ik hou wel van wat rauwig theater dat tot de verbeelding spreekt.”

TALENT

Theater
© aangeleverd

Zeven jaar geleden heb ik stichting Theatermijn opgericht in de Zaanstreek. Naar mijns inziens waren hier te weinig mogelijkheden voor jongeren en jonge makers om zich verder te verdiepen en te ontwikkelen in het theater, of er op een kwalitatieve manier kennis mee te maken. Zelf ben ik  theaterdocent en -maker, maar bovendien ook een soort van directeur in deze stichting. Ik wil zelf kunnen maken, maar ik vind het ook tof om theater voor anderen mogelijk te maken. Voordat ik hier ben terechtgekomen, is eerst mijn allereerste aanraking met toneel geweest tijdens een kookcursus die ik deed in het dorpscentrum in Schoorl, waar ik opgroeide. Terwijl ik deze cursus deed zag ik ook de toneelclub aan de andere kant van dit gebouw en dat leek me veel leuker, daarom ben ik het jaar daarop daar lid van geworden.

Dat het leven nu eenmaal geen krentenbol is.

eerste voorstelling

De eerste voorstelling waar ik nog iets van herinner is op de middelbare school dat een vocale groep een vertelling had en zij a capella allemaal nummers zongen. Ik vond het heel gaaf wat voor muziek en geluiden ze puur verbaal konden produceren. Het theater waar ik het meest van hou is rauwig theater dat tot de verbeelding spreekt. Ik hou in elk geval niet van naturalistisch theater, hier wordt de meerwaarde van het theater wat mij betreft niet echt gebruikt.

GEVECHT TEGEN HET LEVEN

De thema’s die ik het meest interessant vind gaan over het gevecht tegen het leven. Net als de onmacht! Dat het leven nu eenmaal geen krentenbol is. De laatste voorstelling die ik heb gezien is Alice in Wonderland van het Ro Theater. Deze kon beter. Met name de regie, omdat er voor mij geen duidelijke visie uit voortkwam.  Waarom wilden ze dit verhaal vertellen? Niettemin was het wel mooi en creatief gemaakt.

theater
© Theatermijn

Ik ben zelden zo omver geblazen door een toneelstuk.

RAUWE RANDJES

Wat ik het theater mis is vernieuwing. Niet dat ik dat wel ben hoor, maar ik denk namelijk wel dat er tegenwoordig zoveel meer mogelijk is. Vooral de grote groepen blijven nog zo traditioneel. Het heeft ook met publiek te maken natuurlijk, maar ik denk dat het theater ons nog veel meer te bieden heeft. Als we vooral het conventionele theater, het theater dat we ten slotte gewend zijn, los durven te laten. Mijn favoriete voorstelling is Fellini, door het Noord Nederlands Toneel, in regie van Ola Mafaalani. Het ging over het leven en de films van deze filmmaker. Het was een visueel betoverende voorstelling en het bevat de rauwe randjes die je van Ko van den Bosch kan verwachten. Ik ben zelden zo omver geblazen door een toneelstuk!

 

Eén gedachte over “De favo voorstelling van Rick Nanne”

  1. Ik voel me zeer vereerd, maar de regie van Fellini was toch echt in handen van Ola Mafaalani.
    Ik tekende voor tekst en spel (Fellini). Het was inderdaad een wondermooie voorstelling.
    Groet,
    Ko van den Bosch

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.