BLOG | Ver van huis

Huis

Blik op Theater wil de veelzijdigheid van theater laten zien. Elke maand zal Dieuwke Tönissen (23) ons meenemen naar haar avonturen in Doha. De hoofdstad van Qatar is de plek waar zij momenteel leeft. “Op het moment dat ik afgelopen jaar hoorde dat ik was aangenomen en dus tijdelijk naar Doha zou gaan verhuizen vond ik dat natuurlijk ontzettend spannend.  Hoe is nou eigenlijk écht om voor mijn werk als artiest in een ander land te wonen, ver van familie, vrienden en alles wat bekend is? Ik zal het jullie vertellen.. 

moe van alle indrukken

WoonHet meest had ik heel veel zin in een nieuwe omgeving! Een nieuwe plek ontdekken, een andere cultuur en nieuwe mensen om me heen. De eerste dagen in Doha vond ik het heel spannend, ik was alleen gekomen en er waren op dat moment ook geen andere Nederlanders in de cast en crew. Gelukkig sprak ik vrij goed Engels maar om opeens helemaal om te schakelen naar de hele dag Engels praten is toch even wennen. De eerste paar dagen verbleven we allemaal in een hotel, omdat onze appartementen nog niet bewoonbaar waren. Wat ik me van die dagen vooral herinner is dat ik ontzettend moe was, niet vanwege een jetlag -er is namelijk maar twee uur tijdsverschil met Nederland-, maar vanwege alle nieuwe indrukken. Je leert zoveel nieuwe mensen kennen en waarschijnlijk kost de omschakeling naar een vreemde taal ook veel energie.

Het creëren van je eigen plekje, in dit geval mijn kamer in mijn huis, is zo belangrijk als je weg bent van huis.

waar ik woon

Vanaf het moment dat we in onze appartementen introkken werd dat gelukkig veel beter. Het creëren van je eigen plekje, in dit geval mijn kamer in mijn huis, is zo belangrijk als je weg bent van huis. Het voelt heel fijn en vertrouwd om in een vreemd land in ieder geval je eigen spullen om je heen te hebben. We leven hier met alle cast en crew in een appartementencomplex. We hebben tien villa’s met zes kamers, een gym en een klein zwembad. Dit alles is omringd door een groot hek inclusief beveiliging.

plus- en minpunten

De villa’s zijn groot en met alles er op en eraan. We hebben een wasmachine, afwasmachine en eigen badkamer met ligbad. Daar valt niks over te klagen! Het enige nadeel aan de appartementen is de ligging. We wonen ongeveer 30 minuten buiten Doha City en rond om onze huizen is er werkelijk níks te doen. Het enige wat we in de buurt hebben is een winkelcentrum en een Ikea, de rest van de omgeving is woestijn en bouwgrond. We zijn hier gesitueerd vanwege het feit dat het shoppingcentrum waar we werken ook helemaal buiten het centrum ligt en zo hoeven we dus niet te lang naar ons werk te reizen elke dag.

Vanwege het feit dat alles zich in de winkelcentra afspeelt, voelt het centrum van Doha een beetje als een spookstad.

materialistische wereld

Verder heeft het leven in Doha zijn voor- en nadelen. Aan de ene kant is het Woonmodern. Er is er veel luxe en het weer is bijna altijd mooi. Aan de andere kant is Qatar een hele materialistische wereld om in te leven. Mensen besteden hun dagen hier in de winkelcentra en er is geen openbaar vervoer, dus alles gaat per taxi. Vanwege het feit dat alles zich in de winkelcentra afspeelt, voelt het centrum van Doha een beetje als een spookstad. Er zijn geen winkels, terrasjes of de gebruikelijke koffietentjes zoals wij die kennen in Europa en ik moet eerlijk bekennen dat ik dat ontzettend mis.

nieuwe familie

WoonGelukkig is onze cast oprecht fantastisch en zitten we allemaal in dezelfde situatie en dat schept een band. Doordat we zes dagen in de week werken en ver buiten het centrum leven, zijn we ontzettend op elkaar aangewezen. Dat maakt dat de mensen van de cast en crew echt als mijn familie zijn gaan voelen. Ik ben dan ook heel blij dat ik voorlopig nog even geen afscheid van ze hoef te nemen!


Dieuwke schrijft volgende maand meer over haar avonturen in Doha.. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.