BLOG | De voorbereiding op een nieuw theaterseizoen

Munttheater

Voorstellingen uitkiezen, informatie verzamelen, teksten schrijven, brochure maken en de website vullen. Dat zijn een aantal activiteiten waar de programmeurs en marketeers van de theaters in Nederland zich momenteel mee bezig houden. In deze tijd van het jaar wordt namelijk het nieuwe theaterseizoen bekend gemaakt.

Theaterseizoenen?!

Theaterseizoenen, bestaat dat? Nou en of! In de meeste theaters loopt een theaterseizoen ongeveer gelijk met het schoolseizoen, van september t/m mei. Dat zijn de drukste theatermaanden. Daarna wordt een theater veelal verhuurd aan lokale (theater-)gezelschappen, zoals de plaatselijke dans- of musicalschool. Tegelijkertijd wordt er in de laatste maanden van het lopende theaterseizoen al bekendgemaakt welke nieuwe voorstellingen eraan staan te komen.

De voorbereiding op een nieuw theaterseizoen

Voordat het nieuwe theaterseizoen bekend kan worden gemaakt, komt er het een en ander aan voorbereiding te pas. Deze voorbereiding start bij de
programmeur die vaak al 1-2 jaar van tevoren op onderzoek uitgaat naar de komende voorstellingen. Een deel van het programma is daardoor soms al twee jaar van tevoren bekend. Hij/zij krijgt informatieboekjes binnen over voorstellingen die nog niet eens gemaakt zijn. En mag ook al veel voorstellingen zien om te kijken of deze goed bij zijn of haar publiek passen.  Dat klinkt als een te gekke job, toch?!

Een deel van het programma is daardoor soms al twee jaar van tevoren bekend

Seizoensbrochure

Seizoensbrochure
Seizoensbrochure vorig seizoen in de brievenbus

Als het programma rond is, komen de marketeers erbij. Er wordt zoveel mogelijk informatie en fotomateriaal over de voorstellingen verzameld en hier en daar worden teksten herschreven. Zijn de teksten voor de brochure klaar? Dan wordt dit samengevoegd tot een opzet voor een seizoensbrochure. Je kent het wel, de boekjes die verkrijgbaar zijn in het theater en waar het complete programma in terug te vinden is. Dan gaat er een vormgever aan de slag met de opzet om dit nieuwe ‘magazine’ er zo mooi mogelijk uit te laten zien. Tot slot wordt de brochure aangeleverd bij een drukkerij en worden er – soms wel duizenden – brochures afgedrukt en in veel gevallen verzonden naar de vaste bezoekers.

Om dit nieuwe ‘magazine’ er zo mooi mogelijk uit te laten zien

Bekendmaking van de voorstellingen

Dat is voor de vaste bezoekers natuurlijk al een eerste kennismaking met de nieuwe voorstellingen, maar ook online moet er het een en ander klaar worden gezet. Alle voorstellingen moeten stuk voor stuk worden ingevoerd en als er leuke extra’s bij worden geboekt (inleidingen, workshops etc.) moet dit aan de voorstellingen worden gekoppeld.
Daarnaast wordt er in diverse theaters een presentatieavond georganiseerd. Tijdens deze presentatieavond geven de medewerkers van het theater een inkijkje in het nieuwe programma en worden er diverse optredens gegeven. Natuurlijk is dit ook een avond om advies te vragen aan de medewerkers over welke voorstellingen je het beste kunt kiezen. En last but not least: de voorverkoop!

Voorverkoop
Nog even de puntjes op de i voor de voorverkoop

Voorstellingen uitkiezen

Soms is het aanbod zo groot, dat ik kiezen nog best wel lastig kan vinden… Helaas kunnen we natuurlijk niet alles zien en soms vinden er ook nog eens twee te gekke voorstellingen op een avond plaats, hellup! Meestal vraag ik dan bij meerdere theaters uit de buurt brochures op en ga ik heerlijk zitten strepen. Ik markeer de leukste voorstellingen en kijk vervolgens  welke wanneer in welk theater te zien is. Maarja, laat je portemonnee het vervolgens toe om al deze voorstellingen te boeken?!

Voorstellingen uitkiezen
In volle concentratie voorstellingen uitkiezen

Soms zie ik voorstellingen waarvan ik zeker weet dat deze uitverkocht raken. Dan verzeker ik mezelf ervan die tickets alvast te boeken (het liefst met vroegboekkorting). Anderen boek ik dan later in het seizoen en met mazzel  met 50 % korting (CJP of lastminutekorting). En als komend seizoen net zo wordt als afgelopen seizoen, weet ik zeker dat ons een paar juweeltjes te wachten staat!

Waar verheug jij je het meest op dit seizoen?

Ben jij net zo’n theaterlover als ik en heb je ook al meerdere brochures ontvangen? Dan hoor ik graag op welke voorstelling jij je het meeste verheugt!

En als komend seizoen net zo wordt als afgelopen seizoen, weet ik zeker dat ons een paar juweeltjes te wachten staan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.