Gastblog | Is het een passie of een baan?

Celement

Annemarijn Clement

Toegegeven, de definitie van baan is werkbetrekking en houdt meestal in dat je er voor betaald krijgt. Maar wat nou als de betaling wordt gedaan in het gevoel van geluk, blijdschap en passie? Is mijn werk in het theater dan een passie of een baan?

Liefde op het eerste gezicht

Toen ik op mijn negende jaar voor het eerst een grote musical zag had ik voor het eerst te maken met liefde op het eerste gezicht. Het spektakel, de muziek, het licht, de geweldige acteurs met krachtige zangstemmen en net voor het pauze was een ontploffend schip; ik was verkocht. Vanaf die dag bezocht ik met mijn moeder meerdere voorstellingen per jaar en wist ik zeker dat ik “in het theater” wilde werken. Maar als wat? Geen idee. Stiekem zat de wens om kinderbegeleider te worden al heel diep. Maar toen ik vanaf mijn studie Culturele en Maatschappelijke Vorming het theaterwerkveld in kon, greep ik alles aan. Zo heb ik mijzelf aardig voor paal gezet tijdens de dramalessen en het werken met moeilijke, eigenwijze jongeren die helemaal geen zin hadden om een ‘echte’ situatie van de straat na te spelen. Nee, dat was niet mijn soort theaterwerk. Eigenlijk zat ik, wat mijn dromen betrof, op de verkeerde studie. Gelukkig waren er veel keuzevakken en kon ik mij richten op onderzoek, organisatie en verbreding van de doelgroep.

Vanaf die dag bezocht ik met mijn moeder meerdere voorstellingen per jaar en wist ik zeker dat ik “in het theater” wilde werken.

Werken in het theater

Ik ben gek op jeugdtheater en vind muziek voor dementerende ouderen belangrijk. Dus deed ik mijn afstudeeronderzoek bij Stichting Vivendi, een geweldig mooie stichting die theatervoorstellingen maakt en speelt, speciaal voor dementerende ouderen in verzorgingstehuizen. De blijdschap op het gezicht, de herkenning bij liedjes; het was een fijn onderzoek. Maar ik wilde nóg meer, de grote theaters in! Zo kwam ik na mijn afstuderen als stagiaire (voor mijzelf als trainee) terecht bij een theatergezelschap. Een enorm zware maar oh, zo waardevolle en leerzame periode. Daar leerde ik wat het werken als assistent productieleider en company manager inhield, wat ik beide deed.

De keerzijde

Ik werkte voor heel weinig geld keihard en liep soms op mijn tandvlees. Maar bij het slotapplaus van de allereerste voorstelling is alles vergeven en vergeten. Dan maakt het niet uit dat je onderaan de ladder staat, dat je zo weinig verdient, dat je sociale leven soms zelfs aan de kant wordt gezet en dat je iedere dag twijfelt of je het wel aankan. Op dat moment weet je dat het goed komt en krijg je zo’n kick van adrenaline en blijdschap dat je de eerste 2 nachten niet kunt slapen. En wil je natuurlijk nog meer.

Maar bij het slotapplaus van de allereerste voorstelling is alles vergeven en vergeten.

CLEMENT PRODUCTIONS

Hierna kon ik fulltime aan het werk als tourneebegeleider. Ik deed een kleutervoorstelling, die werd opgevoerd op heel veel scholen en soms in een theater. Ik ben in maart 2018 naast tourneebegeleider mijn eigen bedrijf in de podiumkunsten gestart en voer nu opdrachten uit voor onder andere Bureau Vanaf2, die peuter- en kleuter theaterfestivals organiseert. Daar ben ik productieleider en verantwoordelijk voor een “speeltuin” in de foyer. Als laatste ben ik ook fotograaf en recensent, waarbij ik wekelijks perspresentaties, premières en voorstellingen bezoek en deze recenseer en fotografeer.

Een speciale wereld

Ik zie de theaterwereld dus van meerdere kanten en heb goed zicht op wat er speelt in dit wereldje. En wat is het toch een speciale wereld! Het moet maar net bij je passen. Iedereen, of het nu de portier bij de artiesteningang is, de acteur, producent of lichttechnicus, heeft een bepaalde drive om gasten een geweldige avond of middag te bezorgen. Als je daarvan geniet en niet puur op geld gericht bent, ben je misschien wel net zo gek als dat redelijke compacte groepje mensen die voor weinig geld keihard werkt en leeft voor de passie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.