BLOG | Lotte doet auditie

Blik op Theater wil de veelzijdigheid van theater laten zien. Elke maand zal Lotte Kuijt (18) daarom vertellen over haar avonturen op de MBO Theaterschool in Rotterdam. Lotte: “Ik heb het onwijs naar mijn zin en ik heb echt mijn plek gevonden!” Voor deze opleiding heeft Lotte auditie moeten doen van maar liefst vier rondes. Een zenuwslopend, maar onwijs gaaf proces. Op naar de eerste ronde..

auditietraining

Op donderdag deden we de eerste ronde en deze bestaat uit een auditietraining die gegeven werd door tweede- en derdejaars. De studenten gaven ons tips en vertelde ons hoe de auditie in haar werk gaat.  Op de vrijdag was er een echte eerste auditieronde en deze doe je voor een jury.

De auditietraining deed je met een groep van twaalf man. We deden kleine oefeningen en spellen. Ook kregen we tips voor de auditie zoals: “Blijf continue gefocust ook als je aan de kant zit!” en “Blijf jezelf, want ze zien wanneer je je gaat voordoen als iemand anders”. De vrijdag hadden we de eerste echte auditie en wat was ik opgelucht dat dit in de groepen van de auditie training was! Het is namelijk verschrikkelijk als je in je eentje voor vier juryleden zou moeten staan. Ik was heel zenuwachtig, maar heb alles gegeven.

De dinsdag daarop kregen we te horen via een e-mail of we door naar de volgende ronde waren. Ik stond op het station met nog 2% op mijn mobiel en ik had nog geen e-mail. Ik ben offline gegaan maar wel met mijn geluid aan en toen ik net in mijn trein zat ging mijn telefoon af. Het mailtje was binnen. Ik wist niet hoe snel ik mijn telefoon moest pakken en kijken. Daar stond het: “Gefeliciteerd!” en toen wist ik het. Ik ben door! Mijn dag kon niet meer stuk.

Het is namelijk verschrikkelijk als je in je eentje voor vier juryleden zou moeten staan.

Voorbereiden op ronde twee

Gelijk toen ik thuis kwam heb ik me voorbereid op ronde twee. Daarvoor moesten we twee nummers uit ons hoofd leren: Ik geloof van Boudewijn de Groot en Dat zegt het hart uit Belle en het Beest. Naast deze nummers moesten we een scène van De meeuw  uit ons hoofd leren. Dit is een pittige tekst waar je veel mee kan doen. Samen met mijn vader heb ik de scène wel tachtig keer doorgenomen en de nummers heb ik snel nog even geoefend met mijn zangdocent. Ik was klaar voor ronde twee!

Wat ik van de tweede ronde nog goed kan herinneren is dat we de opdracht kregen om naar de jury toe te lopen en te vragen: “Mag ik weg?”,  verder kreeg je daar geen uitleg over. Je moest er zelf achter komen. Dus ik loop naar de jury toe en vraag: “Mag ik weg?”. Tot mijn grote verbazing mocht ik als een van de eerste weg. Yes! Ik speelde het geloofwaardig. Op dat moment geeft dat je wel een kik voor de volgende onderdelen.

Samen met mijn vader heb ik de scène wel tachtig keer doorgenomen en de nummers heb ik snel nog even geoefend met mijn zangdocent.

Aan het einde van de dag zaten we allemaal bij elkaar in een ruimte en werden de afvallers opgenoemd. Dat is zo spannend, want je moet tot de allerlaatste naam wachten. Gelukkig zat ik er niet bij en mocht ik met de andere die door waren naar beneden. Daar kregen we tips voor de volgende dag en een opdracht om een solo te maken. Een solo in één dag.

de leukste ronde

Ronde drie op zondag vond ik de leukste ronde. Zang ging onwijs goed, dans en fysiek spel gingen oké, maar spel ging geweldig! Ik kreeg de opdracht om mijn rol compleet gestoord te spelen. Springen van emotie naar emotie. Transformeren in een meeuw. Dat vond ik super gaaf om te doen. Met een goed gevoel en enthousiaste reacties wist ik het bijna zeker! Ik liet mij helemaal gaan en het ging zo onwijs lekker. Het verlossende woord kwam: “Ronde drie ook gehaald!”

Springen van emotie naar emotie. Transformeren in een meeuw. Dat vond ik super gaaf om te doen.

gesloopt, moe en zenuwachtig

Op maandag was ronde vier. Dit was de laatste dag. Iedereen is gesloopt, moe en zenuwachtig. Dit voelde als de ergste dag. Wachten, wachten en nog eens wachten. Ik moest eerst een toets maken van twee uur lang, waar taal en rekenen een onderdeel van waren. Super leuk… not. Daarna had ik mijn intake gesprek. Bedenk maar eens originele antwoorden op standaard vragen. Heel lastig! Daarna een stemtest en daar kwam uit dat ik naar de logopedist moest. Vanwege een harde G! Als laatste kwam nog het verdiepende intake gesprek. Daar werden vragen gesteld als:  “Wat is je thuis situatie?”

auditie

Drie auditanten waren last-minute toch afgevallen en vijf auditanten op de wachtlijst en ik zat daar beide niet tussen.

We moesten weer heel lang wachten,  maar het moment was daar.. de jury kwam naar buiten en ze zeiden dat we naar binnen mochten voor de uitslag. Eerst werd er een hoop standaard dingen gezegd, zoals:  “Iedereen is goed, anders was je niet zover gekomen”, maar na al dat gepraat kwam dan eindelijk de uitslag. Drie auditanten waren last-minute toch afgevallen en vijf auditanten op de wachtlijst en ik zat daar beide niet tussen. Dat kon maar één ding betekenen: “Ik ben aangenomen!”


Volgende maand lees je meer over Lotte’s avonturen. Is haar nieuwe opleiding net zo leuk als ze dacht? Hebben jullie nog vragen voor Lotte?

© Foto’s in het artikel zijn van Lotte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.