BLOG | Thyra’s Blik op Theater

Genre

Vanaf jongs af aan ben ik door het theater getriggerd. Dit begon bij het dorpstoneel, waar ik altijd mee mocht met een vriendinnetje. Dit vond ik magisch en in mijn dagboeken kun je dan ook teruglezen hoeveel impact die verhalen op mij achter hebben gelaten. Ik werd theaterambassadeur en ging naar een theateropleiding. Alle genres wilde ik ervaren. Toch is er één ding altijd blijven hangen: “Ik ken alleen musical!”. Dit hoorde ik steeds vaker voorbijkomen en ik besloot dat ik hier iets aan wilde doen…

Welkom bij Blik op Theater! Theater is namelijk zo veelzijdig. Als je één minder goede voorstelling hebt gezien, betekent het niet dat theater in haar geheel stom is. Het heeft zoveel te bieden en daarom belicht ik graag wat verschillende onderwerpen mét wat persoonlijke tips.

DANS, ZANG EN TONEEL

genre

Musical is zeker een genre dat benoemd hoort te worden, maar het is niet het enige genre. Met dans, zang en toneel is het voor veel mensen erg toegankelijk. Afgelopen woensdag vertelde Dorine Meijerhof over
Shock – de thrillermusical. Een musical speciaal gemaakt voor jongvolwassenen. Ik ben erg nieuwsgierig hoe een thriller op de planken overkomt, want in alle eerlijkheid moet ik zeggen dat special effecten toevoegen in een film mij makkelijker lijkt dan op het toneel.

Dit was te gek, omdat zelfs de regen en onweer muzikaal tot leven was getoverd.

MUZIEK ALS CONTRAST

Als we dan toch in de muzikale sferen verblijven, gaan we gelijk door naar het genre muziektheater. Muziektheater vind ik te gek, omdat de muziek zowel een contrast als een versterkend element kan toevoegen in de voorstelling. Binnenkort laten we in een filmpje hier meer over zien! Afgelopen week heb ik Orkater en Het Amsterdamse Bostheater – Julius Caesar zien vertolken. Dit was heel tof, omdat zelfs de regen en onweer muzikaal tot leven was getoverd. Een echte aanrader dus!

Hij maakt alledaagse situaties enorm grappig én het zet je aan tot denken.

FAVO CABARETIÈRE

In de cabaretkelder van Nederland komt jong talent vaak tot uiting. Eén van mijn favorieten cabaretières van dit moment is Patrick Laureij. Hij maakt alledaagse situaties enorm grappig én het zet je aan tot denken. Wie ik graag wil zien is Anne Neuteboom. Anne heeft in 2015 de publieksprijs bij het Cameretten Festival gewonnen en haar thema’s zijn voor een millennial heel herkenbaar.

genre

TONEEL

Toneel is suf, althans dat wordt door een jonge generatie vaak zo verwoord. Wat is toneel eigenlijk? Volgens Ensi is het: “dramatische kunstvorm, oftewel een toneelstuk dat door acteurs voor een publiek wordt opgevoerd”, “Toneel is een verzamelnaam voor alles wat met toneelspelen en de schouwburg te maken heeft.” Dat zou dus betekenen dat zowel cabaret, muziektheater als musical allemaal onder toneel zouden kunnen vallen. De hilarische slapstick: The Play That Goes Wrong valt dan ook onder toneel.

Toneel is suf, althans dat wordt door een jonge generatie vaak zo verwoord.

ALLEDAAGSE SITUATIES

genre

Zelf denk ik dat toneel een weerspiegeling is van alledaagse situaties in een bepaalde tijd en plaats weergegeven door verschillende acteurs. Handelingen die jij en ik zouden kunnen uitvoeren. Is het leven suf? Ik denk van niet!

Zijn dit alle genres? Zeker niet! Alleen wil ik deze blog niet te lang maken. Ik kan jullie nog uren vertellen over mijn liefde voor theater, maar wat zouden jullie dan willen weten? Reageer in de reacties en dan kijk ik wat ik kan beantwoorden in een volgende blog. Let me know!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.