BLOG | Lotte’s eerste blok zit erop!

Blik op Theater wil de veelzijdigheid van theater laten zien. Elke maand zal Lotte Kuijt (18) daarom vertellen over haar avonturen op de MBO Theaterschool in Rotterdam. Lotte: “De pasjes die wisten we, dus de docent zei tegen ons dat we gewoon met onze ogen dicht moesten dansen. We moesten het gewoon voelen…”

DE DOCENT

docentIk ben net klaar met de eerste periode. Als ik terug kijk valt het me op hoeveel docenten ik heb gehad. Ik dacht dat het er minder zouden zijn. Drie voor spel, twee voor zang en drie voor dans. Het voordeel van zoveel leraren is dat je veel verschillende technieken leert. Zo deden we bij de ene docent een enorm fysieke spelles en leerde we vanuit impulsen te reageren. Bij een andere spelles waren we bezig met spelen vanuit je zintuigen. Je kunt dus vanuit daar dus een scène maken! Bij weer een andere spelles waren we bezig met personages ontwikkelen. Het is super leerzaam allemaal.

Als ik terug kijk valt het me op hoeveel docenten ik heb gehad.

MENSEN KIJKEN

Bij de tweede spelles gingen we naar buiten om naar mensen te kijken. Daarna moesten we een paar mensen die ons opvielen, beschrijven op papier. De kleding, het haar, hoe ze lopen, wat ze aan het doen zijn, de emotie op het gezicht en ga zo maar door. Vanuit deze situatie moest je je eigen personage maken. Dat personage ging een monoloog opvoeren.

VIERSTEMMIG ZINGEN IN EEN GROEP

We hebben twee keer zangles in de week. Afgelopen periode heb ik dat van twee mensen gekregen. Eén docent voor groeps- en solozang en één voor ensemble-zang. Voor beide kregen we een zangtoets aan het einde van de periode. Bij solozang werd er heel erg gelet op techniek, uitstraling, stemgebruik, zuiverheid en muzikaliteit. Met ensemble-zang moest je met zijn vieren een vierstemmig nummer zingen en bij deze opdracht werd je met name op je kwaliteit beoordeeld. Gelukkig heb ik alles voldoende afgerond.

Bij solozang werd er heel erg gelet op techniek, uitstraling, stemgebruik, zuiverheid en muzikaliteit.

MET JE OGEN DICHT

Als laatste dans. Daar zijn we bezig geweest met improvisatie, ruimtegebruik, kracht, dynamiek en paarden springen. Paarden springen is het afrollen van je voet tijdens het springen! Ook hebben we bij één dansdocent met onze ogen dicht gedanst. De pasjes die wisten we, dus de docent zei tegen ons dat we gewoon met onze ogen dicht moesten dansen. We moesten het gewoon voelen. Dat was wel een mooie ervaring! In deze korte periode heb ik nu al zoveel geleerd en gedaan. Ik heb enorm veel zin in de komende tweeënhalf jaar!


In de volgende blog vertelt Lotte meer over haar avonturen op de MBO Theaterschool. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.