BLOG | Oudejaarsavond 2017 – Hoe ik me afgelopen jaar liet verwonderen

Oudejaarsavond 2017 - Champagnebier van bierfamilie.nl

Het aftellen is begonnen. De voorbereidingen voor oudejaarsavond worden getroffen. Over iets meer dan 12 uur luiden we met z’n allen het nieuwe jaar in, spreken we vreugdewensen uit naar onze dierbaren, genieten we van vuurwerk, oliebollen en champagne(bier). Het is tijd om terug te blikken naar gekke, bijzondere en mooie gebeurtenissen en natuurlijk om vooruit te kijken. Ook staat Youp van ’t Hek vanavond om 22.30 uur weer op de planken met de Oudejaarsconference van 2017 en komen de bewonderenswaardige gebeurtenissen van 2017 in cabareteske vogelvlucht voorbij.

Jarenlang heb ik traditiegetrouw de Kerstvakantie gebruikt om mijn afgelopen jaar op papier te zetten.

Traditie op Oudejaarsavond

Jarenlang heb ik traditiegetrouw de kerstvakantie en oudejaarsavond gebruikt om mijn afgelopen jaar op papier te zetten. Door het schrijven van dit artikel besefte ik me dat ik dit al een jaar of 2-3 niet meer heb gedaan. Ik pakte mijn agenda erbij en begon opnieuw met schrijven. Al snel kwam ik tot de conclusie dat ik dit jaar niet zomaar theater heb bezocht, maar vooral ook hele bijzondere ‘dingen’ heb gezien.

Voorstellingen in de stemkamer

Nadine interviewt acrobaat Matteo van Katakló

Een daarvan is natuurlijk Katakló, waar ik zelf met een repetitie mee heb mogen doen. Of wat dacht je van Watskeburt, de musical over De Jeugd van Tegenwoordig? Tijdens het Nationaal Theaterweekend zag ik voorstellingen in de stemkamer, de laad-en losruimte en op de brug boven het toneel. DeLaMar Theater organiseerde Jong Delamar. Daar werd zoveel randprogrammering verzorgd, dat je echt het idee had op een festival te zijn beland. En een van de mooiste musicals van afgelopen jaar vond ik Was Getekend, Annie M.G. Schmidt, geïnspireerd op het boek van Annejet van der Zijl.

Daar werd zoveel randprogrammering verzorgd, dat je echt het idee had op een festival te zijn beland.

Was Getekend, Annie M.G. Schmidt

Na afgelopen zomer eerst het boek Anna, het leven van Annie M.G. Schmidt te hebben gelezen, raakte ik al gefascineerd door deze vrouw (waar iedereen natuurlijk ooit wel eens van gehoord heeft), haar persoonlijkheid, haar manier van leven en alles wat zij gemaakt en geschreven heeft. Ik was benieuwd hoe ze haar verhaal op toneel zouden brengen en hoe veel van haar teksten ik eigenlijk zou kennen. Het samenspel van Simone Kleinsma en William Spaaij was prachtig en liet precies datgene zien zoals ik het me in het boek had voorgesteld. De teksten van Annie M.G. waren sterk en herkenbaar en door de cast erg mooi neergezet.

Het samenspel van Simone Kleinsma en William Spaaij was prachtig en liet precies datgene zien zoals ik het me in het boek had voorgesteld. 

Goede voornemens

Voor 2018 heb ik mezelf voorgenomen nog meer op zoek te gaan naar deze bijzondere theateravonturen om me daardoor te laten verwonderen. En natuurlijk hoop ik, net als Thyra, de magie van theater nog vaak met jullie te mogen delen. Ik kijk deze oudejaarsavond trots terug op een ondernemend, inspirerend en geslaagd 2017 en wens jullie (mede namens Thyra) een gezellige oudejaarsavond en een hele fijne jaarwisseling!

Hebben jullie je afgelopen jaar laten verwonderen door theater? Laat het ons weten!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.