BLOG | Een kijkje bij de Staatsopera van Wenen

staatsopera

Midden in het centrum van Wenen staat een gigantisch gebouw. Het is groots en adembenemend tegelijk. Ik wil er naar binnen, maar ben niet de enige toerist die dat wilt. Het komt in Nederland amper voor dat dit zomaar mag, maar tegen een kleine vergoeding mag je hier backstage genieten van de mooie architectuur van de Staatsopera.

RONDLEIDING DOOR DE STAATSOPERA

StaatsoperaEr gaat elk uur een rondleiding en je hebt de keuze uit de Spaanse, Franse, Duitse en Engelse taal. Aangezien mijn Spaans, Duits en Frans niet zo goed zijn, kies ik voor Engels. Een grote groep verzamelt zich rond het bord. Gelukkig wordt deze in tweeën gesplitst en kunnen we echt op pad gaan. Allereerst zien we de gigantische zaal en zien we meerdere decorbouwers die druk bezig zijn en zorgen ervoor dat de opera in de avond gespeeld kan worden.

KORTE GESCHIEDENISLES

Het gebouw is geopend op 25 mei 1869 en triest genoeg hebben de architecten de opening van Staatsopera niet meer meegemaakt. In maart 1945 werd het gebouw geraakt door een bom en brandden het helemaal af. De Façade, de hoofdingang, de grote trappen, de Schwindfoyer en de theesalon werden niet geraakt en waren nog intact. Men heeft het gebouw gerestaureerd en verbeterd, zodat er in november 1955 opnieuw feest gevierd kon worden tijdens de heropening.

Meerdere decorbouwers zijn druk bezig en zorgen ervoor dat de opera in de avond gespeeld kan worden.

staatsopera

TABLETS EN DETAILS

staatsopera

Door naar het heden. We zijn dus in de grote zaal en hier hebben ze iets slims bedacht om de toeristen binnen te krijgen. Een soort tablets die aan de stoel vastzitten waardoor je in de taal naar keuze (Engels of Duits) het verhaal kunt volgen. Zo worden abstracte opera’s duidelijker. Als ik rondkijk valt mij vooral op met hoeveel details er is gewerkt. Dit vind ik ook het mooiste om te zien. Hoe deden ze dat heel vroeger voor alle hulpmiddelen die er nu zijn? Een vraag die ik nog steeds niet kan beantwoorden.

WAT HEEFT SISSI MET DE STAATSOPERA TE MAKEN?

Je kunt niet in Oostenrijk zijn zonder Sissi te benoemen. Zeker in de Staatsopera van Wenen heeft zij een belangrijk vertrek. Nou ja, niet zij, maar haar man keizer Frans Joseph I. Speciaal voor hem is er een speciale kamer gebouwd. Met bladgoud en prachtige ornamenten. Echter was het zo dat Frans Joseph I helemaal niet van opera hield. Hij is er maar zelden heen geweest. De kamer is intact gehouden, maar tijdens de voorstelling dicht. Je kunt het wel huren voor een leuk theekransje, zo’n €500 euro voor twintig minuten.

Als ik rondkijk valt mij vooral op met hoeveel details er is gewerkt.

DANSEN ALS EEN PRINS OF PRINSES

staatsopera

Wil je de staatsopera bezoeken? Wees er op tijd bij. De kaarten zijn niet heel goedkoop, maar denk aan al de mensen die op het toneel staan. Dat zijn er bij opera een hoop! Als je op de dag zelf wilt gaan, zijn er alleen nog maar staanplaatsen. Nog een laatste leuk weetje: elk jaar wordt de zaal opgehoogd en worden de stoelen verwijderd. Dan vindt het internationale bekende operabal plaats. Dit lijkt mij Sissi waardig én prachtig. Je moet wel je portemonnee trekken, want entreekaarten beginnen vanaf €230 euro en een loge voor die avond kost €17.000. Nog even sparen dus!

Je moet wel je portemonnee trekken, want entreekaarten beginnen vanaf €230 euro en een loge voor die avond kost €17.000.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.