Blik op Sam Eggenhuizen

klassiek

“Nothing’s impossible Charlie”*

In deze rubriek geven wij beginnende theaterprofessionals de kans om iets over zichzelf te vertellen. Vandaag vertelt Sam Eggenhuizen (23) over zijn passie voor klassieke muziek. Sam: “Er zullen mensen op je pad komen die je in de weg gaan staan en soms sta je jezelf in de weg. Blijf trouw aan jezelf en doe waar jij gelukkig van wordt. Daar wordt je naar mijn mening een goede artiest van.”

ALLEMAAL NIKS VOOR MIJ

klassiek
© Chris Philipp

Mijn naam is Sam Eggenhuizen, 23 jaar oud, ik woon sinds kort in Amsterdam en ben afgestudeerd klassiek zanger. Geboren in de Zaanstreek en geregeld te gast in de theaters en concertzalen van Nederland. Toen ik een stuk jonger was heb ik veel sporten uitgeprobeerd: tennis, dammen, wielrennen (want dat deden mijn pa en broer ook), ik zat op scouting, heb gedrumd (wel tien hele lessen…) en volgens mij heb ik zelfs nog gekorfbald en gevoetbald. Allemaal niks voor mij.

Zij leerde mij de schoonheid van de klassieke zang te zien en te horen.

VAN STREETDANCE NAAR MUSICALLES

Toen ging ik op dansles. Streetdance wel te verstaan. Ik begon dansen leuk te vinden, maar die stoere bewegingen waren het ook niet helemaal. Toen ik er achter kwam dat er je ook musical lessen kon volgen, was het al gauw duidelijk, hier word ik vrolijk van. Na jaren zingen, dansen en acteren kwam ik terecht bij zangpedagoog Inge Huisman. Zij leerde mij de schoonheid van de klassieke zang te zien en te horen. Zo ben ik al vele jaren regelmatig in theaters en concertzalen te vinden omdat ik graag ‘omringd’ wordt door de schoonheid van de (zang)kunsten.

THE PIRATE KING

Mijn laatste klus deed ik in Emmeloord, Flevoland. Operettegezelschap La Mascotte voerde The Pirates of Penzance uit, een operette van Gilbert and Sullivan. Ik ben daar eigenlijk op een vrij gekke manier terecht gekomen. Ik ben ruim een jaar geleden door een oud klasgenoot gevraagd om een rol te zingen in de studentenproductie van Le nozze di Figaro in Antwerpen. Deze productie ging helaas niet door maar een van de docenten daar gaf mijn naam door aan een regisseur. Zij vroegen mij vervolgens voor een andere studentenproductie en deze regisseur wilde mij ook graag hebben voor de productie in Emmeloord. De regisseur heeft het stuk uiteindelijk wegens omstandigheden niet kunnen regisseren maar gelukkig bleef ik The Pirate King!

klassiek
© Bas Haans

MET RUST PRESTEER IK BETER

Auditeren is spannend maar gelukkig zegt er altijd een deel van mij dat het enkel een momentopname is. Op dat moment moet je presteren. Als ik rustig blijf dan presteer ik beter en kan ik laten zien wat ik kan. Als ik beter probeer te zijn dan ik op dat moment ben, snijd ik mezelf toch in de vingers. Het meest lastige aan het vak vind ik de innerlijke prestatiedruk. Het altijd te goed willen doen en juist daardoor je doel voorbij schieten. Elk moment is een leermoment en ik doe altijd mijn uiterste best om mijn best te doen. Ik denk dat ik beter vooruit kan kijken om te zien wat ik beter kan doen dan het verleden proberen te veranderen.

Als ik beter probeer te zijn dan ik op dat moment ben, snijd ik mezelf toch in de vingers.

DROMEN ZIJN HAALBAAR

Een droombaan heb ik niet echt. Als zelfstandig zanger doe je veel verschillende projecten. De een is wat leuker en uitdagender dan de ander. Mijn ambitie is goed te

zingen en daar zo eerlijk en open mogelijk mensen mee te bereiken. Dan ben ik gelukkig en ik hoop mijn publiek ook. Laat je niet wijsmaken dat je dromen niet haalbaar zijn. Er zullen mensen op je pad komen die je in de weg gaan staan en soms sta je jezelf in de weg. Blijf trouw aan jezelf en doe waar jij gelukkig van wordt. Daar wordt je naar mijn mening een goede artiest van.

JE KUNT LAST MINUTE NAAR KLASSIEK, OPERA OF ANDERE THEATERSTUKKEN

klassiek

Als je nieuwsgierig bent om eens naar een opera, klassiek concert, musical of een ander theaterstuk te gaan, weet dan dat er veel theaters werken met een last minute korting. Vaak heet dit ‘sprinten’ of kan je lid worden van allerlei jongerenabonnementen. Bel een theater eens op of kijk op de site en ontdek de mooiste dingen tegen een nóg mooier prijsje!

 


* Charlie and the chocolate factory Roald Dahl.
© omslagfoto: Vincent van Buuren

2 gedachten over “Blik op Sam Eggenhuizen”

 1. Beste Sam,

  Je oud-docent L.O. van het SMC zag je zondag 16-12 in de hoofdrol in het Zaantheater.

  Je kent me vast nog wel van mijn opmerkingen “dat deed je vader beter”.

  Maar ik wist al van eerdere berichten en nu van eigen waarneming dat jij EEN GEWELDIGE CARRIÈRE tegemoet gaat.

  Ik vond het geweldig leuk om jou en ook oude leerlinge Lesley Geusebroek te zien.

  Helaas hebben we elkaar nadien niet gezien en/of gesproken, maar mijn oprechte bewondering voor jou en je ontwikkeling.

  Zou het geweldig vinden als je hierop reageert.

  Groet aan Pa Ruud & zus Roos

  Groet,

  M. Steenlager (pensionado)
  oud-docent L.O.
  oud Decaan Havo

  1. Meneer Steenlager, wat ontzettend leuk!
   Ik kan mij die opmerking zeker nog goed herinneren.
   Bedankt voor het compliment en ik zal de groetjes doorgeven!
   Wie weet treffen we elkaar een volgende keer.

   Vriendelijke groet, Sam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.