Blik op Lucas Kamphuis

Lucas

“Vallen en opstaan, knokken en doorgaan”

In deze rubriek geven wij beginnende theaterprofessionals de kans om iets over zichzelf te vertellen. Vandaag vertelt Lucas Kamphuis (15) over zijn avonturen als acteur. Misschien ken je Lucas van de serie Brugklas. In seizoen vijf en zes speelde Lucas de rol van Tim. Lucas: “Mijn droombaan is toch echt wel acteur worden. Ik hoef geen kantoorbaan waar elke dag hetzelfde is. Ik wil variatie en elke keer avonturen maken en sociale contacten leggen.”

DAT WIL Ik OOK

Lucas
© Marieke Maas

Ik zit sinds mijn zevende al op theater les. Dit ben ik begonnen doordat iemand in mijn familie dit beroep deed en ik vond het zo leuk en interessant dat ik het ook wilde kunnen. Ik zit nu in mijn laatste jaar van mijn middelbare school genaamd IVKO. Dat is een kunstschool en daar krijg je spel les. Daarna wil ik graag een theateropleiding doen.

Een speciale ervaring is de voorstelling van vorig jaar. Ik heb toen een voorstelling gespeeld genaamd “Elephant” van de Toneelmakerij. Er was een bijzonder moment in dat we allemaal werden neergeschoten en zongen met elkaar. Ik vond dit heel erg emotioneel om te spelen.

VERTROUWEN

Audities doen vind ik heel lastig! Ik vind het moeilijk om in te schatten hoe mensen over mij denken. Ik heb de angst wel los gelaten, want je moet jezelf blijven en juist alles geven wat je hebt. Alle verschillende speelstijlen laten zien en durven. Als je dat schaamteloos doet zien ze wat je allemaal kan en zo kom ik altijd door de audities heen.

Als beginnend acteur vind ik het erg zwaar en moeilijk. Niemand kent je nog en je probeert allemaal audities te doen waarvan je het net niet word. Heel deprimerend, maar wanneer je eenmaal in het vak zit het verschillende connecties hebt gelegd gaat het je steeds makkelijker af. Gewoon zoveel mogelijk audities blijven doen en connecties maken.

Ik vond dit heel erg emotioneel om te spelen.

EEN GROTE UITDAGING

De grootste uitdaging is elke keer een mooi en goed verhaal over te laten brengen zodat mensen iets leren uit het toneelstuk, want het heeft (bijna) altijd een achterliggende gedachte gebaseerd op een belangrijk onderwerp. Het moeilijkste van theater vind ik dat je nooit weet hoe de voorstelling verloopt. Het moet elke dag maar goed gaan en daar heb je toch een bepaalde druk van. Je kan het niet opnieuw doen. Het is een live performance die je met al je energie en emotie moet spelen.

FAVO VOORSTELLING

Het meeste wat me bij is gebleven bij een andere voorstelling is die van “Lover of Loser” van Carry Slee in 2014. Het verhaal gaat over een loverboy en dat hebben ze in je voorstelling op een hele mooie manier laten inzien hoe heftig zulke jongens zijn en wat voor gevolgen het heeft. Van die voorstelling heb ik super veel geleerd. Toch blijft mijn favoriete voorstelling is echt wel Wicked. Ik vond het zo’n mooi verhaal dat ik 6x ben gegaan en keer op keer het ge-weldig vond! Mijn favo actrice is Anne Hathaway, want zijn speelt met zoveel emotie en mimiek dat ik haar woord voor woord geloof. Daarnaast word ik erg geëmotioneerd wanneer ze iets verdrietigs speelt.

Er zijn veel mensen die acteur of actrice willen worden dus je moet uniek zijn, alles durven en niks is te gek.

GEEN KANTOORBAAN VOOR MIJ

Mijn droombaan is toch echt wel acteur worden. Ik hoef geen kantoorbaan waar het elke dag hetzelfde is. Ik wil variatie en elke keer avonturen maken en sociale contacten leggen. Tips voor mensen die hetzelfde vakgebied willen: blijf jezelf. Er zijn veel mensen die acteur of actrice willen worden dus je moet uniek zijn, alles durven en niks is te gek. Laat zien dat jij dit bent en dat jij deze rol het beste kan dragen. Het helpt ook om veel theater te bekijken. Zelf ga ik regelmatig naar het theater omdat het super leuk is om te zien hoe een toneelstuk in elkaar zit en hoe ze het verhaal overbrengen.


© omslagfoto: Sanne Peper

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.