Blik op Silencio Pinas

lion

In deze rubriek geven wij beginnende theaterprofessionals de kans om iets over zichzelf te vertellen. Sam Eggenhuizen gaf het stokje door en vandaag vertelt Silencio Pinas (24) over zijn loopbaan. Op dit moment is hij te zien in de musical The Lion King. Silencio: “Wat mij erg heeft geholpen was een tip die een van mijn docenten ooit aan mij gaf: neem je tijd, ook al begin je onderaan de ladder, je komt vanzelf boven.”

HET BEGIN

© Annemieke van der Togt

Ik zat op een middelbare school waar veel kunstvakken werden gegeven, drama, muziek en dans. In mijn derde jaar werd er voor het eerst een schoolmusical gemaakt, West Side Story. Ik heb mij toen opgegeven om auditie te doen voor een van de Jets of Sharks, want ik had totaal geen idee of ik zoiets wel zou kunnen. In de zangauditie kwamen de docenten erachter dat ik wel een aardig muzikaal talent had. Ze hebben toen besloten om mij te casten voor de rol van Tony. En toen is het vuur ontstoken.

Ik ben op dat moment zanglessen en workshops gaan volgen om meer over het vak te leren. Na mijn middelbare school heb ik geauditeerd bij de opleiding Muziektheater van het ArtEZ Conservatorium waar ik tot mijn grote verbazing, op m’n zestiende , werd aangenomen. Na een aantal stages bij onder andere Theater M-Lab en het Concertgebouw is de bal verder gaan rollen.

ALLEREERSTE VOORSTELLING

Ik herinner mij mijn allereerste voorstelling nog. Dat was de Sound of Music in het Circustheater in Scheveningen. Ik weet nog heel goed dat ik heel erg onder de indruk was van de grote zaal met al het rode pluche en dat ik absoluut niet begreep hoe je de ene keer boven op een berg kon staan en na een black out er een klooster tevoorschijn was gekomen. Maar dat was dus de magie van het theater, iets heel ongrijpbaars. Het heeft een soort zaadje geplant in mijn hoofd wat zich langzaam is gaan ontwikkelen.

Ik ken zeven ensembletracks en een understudy en er wordt van mij verwacht dat ik altijd klaar ben om op te gaan, maar het houdt je ook na honderd voorstellingen scherp.

THE LION KING

Momenteel ben ik understudy Mufasa en swing in het ensemble bij The Lion King. Ik vind het een van de mooiste musicalvoorstellingen die ik heb mogen spelen. De aanloop was pittig want ik heb heel wat auditierondes moeten doorstaan. Daarnaast is mijn werk als swing iedere dag een uitdaging. Ik ken zeven ensembletracks en een understudy en er wordt van mij verwacht dat ik altijd klaar ben om op te gaan, maar het houdt je ook na honderd voorstellingen scherp.

LIEFDE VOOR MUZIEK

Ik vind alle disciplines fijn om uit te voeren, het liefst natuurlijk tegelijk, maar mijn grote passie ligt toch wel bij het zingen en de muziek. Muziek is een heel universeel medium waarmee je op verschillende manieren verhalen kunt vertellen en mensen kunt raken. Of dit nu klassieke muziek, opera, jazz, musical of Nederpop is, ik zing het allemaal, zolang ik maar kan en mag blijven zingen.

POSITIEF BENADEREN VAN AUDITIES

Ik probeer het altijd heel positief te benaderen, het hoort nu eenmaal bij het vak. Ik zeg niet dat het mijn meest favoriete bezigheid is, absoluut niet en ik ben er ook helemaal niet goed in al zeg ik het zelf. Daarom probeer ik mij altijd in te beelden dat de mensen achter de tafel hopen dat de eerstvolgende die door de deur heen stapt hetgeen is wat zij zoeken en dat ik toevallig diegene ben. En als dat niet zo is, even goede vrienden. Het is uiteraard ook weleens frustrerend als je een rol net niet krijgt. Of dat je op een vervelende manier wordt afgewezen, maar nogmaals, it’s part of the job!

OPBOUWEN VAN NETWERK

Hoe is het is om beginnend acteur te zijn? In het begin vond ik het best lastig om buiten de veilig muren van school mijn draai te vinden als acteur. Ik was heel onzeker of ik er wel klaar voor was om aan het werk te gaan, anderzijds kun je je afvragen of je er ooit klaar voor bent. Mijn eerste productie vond ik dan ook doodeng. Hoewel ik toen met allemaal mensen op het toneel stond die in hun laatste jaar zaten of net afgestudeerd waren. Aan het begin heb ik veel geïnvesteerd in het opbouwen van een netwerk. Producenten, regisseurs en castingdirectors moeten weten dat je er bent en wat je te bieden hebt.

HET GEMIS VAN BELANGRIJKE MOMENTEN

Het enige wat ik jammer vind en moeilijk aan het vak is dat mijn dagelijkse ritme het tegenovergestelde is van mijn familie en vrienden. Momenteel speel ik van dinsdag tot en met zondag acht voorstellingen per week. Er blijft dus maar weinig tijd over om met hen af te spreken. Gelukkig hebben ze er begrip voor. Dat neemt niet weg dat je soms best naar een verjaardag zou willen of een kerstdag thuis zou willen vieren.

Ik begon op mijn zestiende met studeren en had achteraf gezien graag wat meer bagage en levenservaring gehad.

AlS JE TERUG ZOU GAAN IN DE TIJD EN IETS ANDERS ZOU AANPAKKEN, DAN..

Ik denk dat ik meer tijd had genomen om mezelf te ontwikkelen en later begonnen zou zijn met het starten van mijn studie. Ik begon op mijn zestiende met studeren en had achteraf gezien graag wat meer bagage en levenservaring gehad. Dan had ik alles wat ik heb meegemaakt en mogen doen bewuster ervaren. Als ik er nu op terugkijk heb ik niet alles goed kunnen verwerken of kunnen opslaan. Bij zo’n vakopleiding ben je op een hele intensieve manier met je eigen ontwikkeling bezig en ik vraag me af of ik daar toentertijd klaar voor was.

ACHTER DE SCHERMEN

Hetgeen ik nu doe voelt toch wel als een droom die is uitgekomen, maar als kind had ik hele andere ambities. Van jongs af aan wilde ik altijd buschauffeur worden. Misschien wordt die droom ooit wel werkelijkheid (of haal ik op z’n minst mijn groot rijbewijs). Er bestaat ook wel een kans dat ik ooit ergens achter de schermen beland.

TIP VOOR MENSEN MET DEZELFDE DROMEN

Ik denk dat het per persoon verschilt waar je behoefte aan hebt. Wat mij erg heeft geholpen was een tip die een van mijn docenten ooit aan mij gaf: neem je tijd, ook al begin je onderaan de ladder, je komt vanzelf boven. Ook heb ik gemerkt dat iedereen een mening heeft over je maar dat er maar een handjevol meningen echt toe doet. Vertrouw op je eigen talent en intuïtie.


© omslagfoto is van: Laura de Regt – de Boer

Eén gedachte over “Blik op Silencio Pinas”

  1. Super mooi en leuk om te lezen Silencio! Zo nu en dan denk ik nog terug aan onze dialoog tijdens de dramales op de middelbare school. Wat een tijden waren dat en nu optredens in het theater! Ondanks dat het contact is verwaterd kijk ik vol trots naar jou avonturen via Facebook. Heel veel succes in de toekomst, het is je van harte gegund!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.