Blog | Van boek naar theater

Uren en soms hele dagen kon ik mezelf verliezen in de fantasiewereld van de auteurs

Als klein meisje nam mijn moeder mij bijna elke drie weken mee naar de bibliotheek. Samen kozen we de leukste boeken uit en leende ik het maximaal toegestane aantal boeken. Nog voordat de leentijd verstreken was, waren alle boeken uit en stond ik te springen om een nieuwe stapel te halen. Uren en soms hele dagen kon ik mezelf verliezen in de fantasiewereld van de auteurs. Ik kon zo opgaan in de verhalen dat ik één keer – op de basisschool – totaal niet in de gaten had dat mijn hele klas al met stoel en al in een kring was gaan zitten. De juf moest mij letterlijk aantikken om mij uit mijn concentratie te halen en erbij te komen zitten.

BOEKBEWERKING IN HET THEATER

Boek lezen in het zomerzonnetje
In een zomerzonnetje het boek Judas lezen | later te zien als boekbewerking in het theater

Nog steeds is lezen een van mijn grootste hobby’s. Heerlijk s’ avonds voor het slapen gaan, tijdens vakanties of met regenachtige dagen thuis op bank. In de periode van de middelbare school genoot ik het meest van de Carry Slee-boeken, en in de laatste jaren van romans. Tijdens mijn studie Theatermanagement aan de HKU kwam ik erachter dat er ieder jaar een groot aantal boeken als boekbewerking in de theaters te zien is. Sindsdien kies en lees ik boeken waar ik ook graag de voorstelling van wil zien.

EEN NIEUWE RUBRIEK

Aan het begin van het seizoen speur ik de brochures door van de voor mij dichtstbijzijnde theaters en maak ik een selectie van de voorstellingen die ik dat seizoen graag wil bezoeken. Afgelopen week heb ik nogmaals de boekjes uitgeplozen en heb ik gezocht naar boekbewerkingen. Er zijn zoveel stukken in de theaters te zien die gebaseerd zijn op een boek, dat ik me voor kan stellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom heb ik besloten hier een vast item van te maken en de zoektocht voor jullie hopelijk iets makkelijker te maken.

BOEKEN IN HET THEATER

Met de start van de kerstvakantie, heb je misschien wat meer tijd om een leuk boek te lezen en hoe tof is het als je daarna dan gelijk de voorstelling kunt zien? De op boeken gebaseerde voorstellingen die komende maand te zien zijn, zijn de volgende:

Van de koele meren des doods – gebaseerd op het boek van Frederik van Eden – geschikt voor de leeslijst!
Een verhaal over een jonge, gevoelige, intelligente vrouw uit een aristocratisch milieu en haar zoektocht naar de ware liefde. Een meeslepend en tijdloos verhaal met onder anderen Hanne Arendzen en Willem Voogd.
Deze voorstelling is nog te zien t/m 9 januari 2019.

Judas, de Holleeders dichtbij – gebaseerd op het boek van Astrid Holleeder
Dertig jaar lang terroriseert crimineel Willem Holleeder zijn familie. Om dit te stoppen verraden zijn zussen Astrid en Sonja hem en leggen belastende verklaringen tegen hem af. In Judas schetst Astrid een portret van het gezin waarin ze opgroeit, de dagelijkse angst waarmee ze leven, en hoe ze zich uiteindelijk verzet en haar eigen broer verraadt. Judas in een spannende psychologische theaterthriller die wordt verteld vanuit het perspectief van de vier vrouwelijke omstanders van Holleeder: zijn twee zussen, moeder en nichtje.
Deze voorstelling is nog te zien t/m 9 februari 2019

Schuld – de Thrillermusical – naar het boek van Mel Wallis de Vries
Op een school plegen drie jongeren kort na elkaar zelfmoord. Er lijkt geen enkele overeenkomst tussen de drie te zijn: ze zitten niet in dezelfde klas en kennen elkaar amper. Maar dan, op dezelfde school, krijgt Tess een briefje dat alles verandert.  ‘Jij bent de volgende!’ Wanneer Tess achter de waarheid probeert te komen, doet ze een schokkende ontdekking. Nu moet ze vezen voor haar eigen leven, maar niemand gelooft haar…
Deze spannende thrillermusical is geschikt voor kinderen vanaf 12 jaar en nog te zien t/m 1 maart 2019.

JEUGDBOEKEN IN DE THEATERS

Naast het bezoeken van reguliere voorstellingen, ben ik ook gek op jeugdtheater. Hoewel je het misschien niet direct verwacht, zijn er een groot aantal Nederlandse theatergezelschappen die diepere lagen in de voorstellingen weten aan te brengen, waardoor het zowel voor kinderen als volwassenen een feestje is om naar te kijken. En extra leuk is dat een aantal van deze voorstellingen op boeken is gebaseerd. Mocht je dus zelf een kindje hebben of misschien wel een neefje of nichtje, is het ook echt een aanrader om samen met het boek aan de slag te gaan en vervolgens de betreffende voorstelling te bezoeken.

De brief voor de Koning – de musical (8+) – gebaseerd op het boek van Tonke Dragt
Deze musical is een ode aan één van de allerbeste kinderboeken aller tijden. Een spannend verhaal over een jongen die niet naar de bibliotheek wil, maar uiteindelijk toch gaat en een boek opent waar ridders, jonkvrouwen, kastelen, gemene spionnen en raadselachtige kluizenaars het boek uit springen.  Hij beleeft het verhaal van de hoofdpersonage uit het boek en leeft mee in de geheimzinnige opdracht om een brief naar Koning van Unauwen te brengen. Een brief waar wereldvrede van afhangt.
Deze voorstelling is nog te zien t/m zaterdag 26 januari 2019.

Bruno wordt een superheld (6+) – theatergezelschap MaxTak naar het boek van Hakon Ovreas
Een vrolijke muziektheatervoorstelling over een jongetje Bruno dat net is verhuisd en zijn opa heeft verloren. Gelukkig maakt hij al snel nieuwe vrienden en blijkt hij – als het donker wordt – superheld te worden. Gewapend met bruine verf durft held Bruino alles! Een verrassende mix van grappige scenes, opzwepende muziek en ontroerende liedjes.
Deze voorstelling is nog te zien t/m zondag 27 januari 2019.

Kikker en de vallende ster – Theater Terra (4+) – naar het boek van Max Velthuijs
Een prachtige familiemusical voor alle kinderen vanaf 4 jaar over Kikker en zijn vriendjes die naar de sterrenhemel kijken. ‘Als je een vallende ster ziet, mag je een wens doen!’ zegt Haas. Dan schiet er ineens een prachtige gele ster door de lucht. Kikker en zijn vriendjes hebben de ster gezien en mogen allemaal een wens doen, maar als het te lang duurt voor de wensen uitkomen, gaat Kikker helpen alle wensen van zijn vriendjes in vervulling te laten gaan.
Deze voorstelling is nog t/m 3 maart 2019 te zien.

Ik wens jullie heel veel lees en kijkplezier!


2 gedachten over “Blog | Van boek naar theater”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.