Interview | Anja is een vrijwilliger in het theater

vrijwilliger

Van een afstandje zie je het toch niet!

Vrijdag 15 maart was het dag van de vrijwilliger. Há, weer een dag van iets en je geeft het aandacht. Waarom? Ik vind het zo belangrijk dat vrijwilligers zich gewaardeerd voelen. Het is prachtig dat deze groep zich zo inzet voor bepaalde vakgebieden. In het theater zijn er ook een hoop vrijwilligers en vandaag zet ik Anja Scholten (25) in het zonnetje. Zij maakt kostuums voor De Jonge Stem uit Velsen. “Soms als iets net verkeerd gaat bij het naaiwerk, roep ik erg graag de zin: Van een afstandje zie je het toch niet! Een groot voordeel bij theaterkleding is dat kleine foutjes niet te zien zijn in de zaal.”

HET WAS HELEMAAL NIEUW

Anja: Ik ben onderdeel van het naaiatelier van de jeugdmusical vereniging De Jonge Stem. Daarnaast help ik met de social media, zo hou ik bijvoorbeeld het Instagram account bij. Inmiddels werk ik al bijna drie jaar als vrijwilliger. Ik heb als kind een aantal jaar geleden zelf meegespeeld bij deze musicalvereniging. Een paar jaar terug was er nood bij het naaiatelier door de grote hoeveelheid kleding die er gemaakt moest worden en op dat moment hebben zij mij als versterking gevraagd. Ik had nog nooit achter een naaimachine gezeten en ik moest alles nog leren, maar tegen alle verwachtingen in had ik het al vrij snel onder de knie en ben ik dit met veel plezier blijven doen.

TROTS OP HET PODIUM

In eerste instantie ben ik dit niet gaan doen, omdat ik graag vrijwilligerswerk wilde doen. Wel kan ik meegeven dat dit een van de leukste ervaringen is die ik heb. Naast dat ik in een gezellig team zit met vrouwen van verschillende leeftijden, krijg je ook erkenning voor je werk. De kinderen staan ieder jaar weer trots op het podium in hun kostuums. Als je twijfelt over vrijwilligerswerk zeg ik: doen. Vrijwilligerswerk verreikt je leven en je krijgt er veel waardering voor terug. Daarnaast is in plaats van een avondje bank hangen een avondje vrijwilligerswerk doen ook erg leuk voor de afwisseling!

VAN JONGS AF AAN

Vanaf jongs af aan kom ik regelmatig in het theater. Als kind nam mijn moeder mij en mijn zus mee naar voorstellingen. Dat ik twaalf jaar oud was begon ik zelf bij deze musicalvereniging en heb ik enkele jaren meegespeeld. Ook in de jaren daarna bleef ik toch wel meerdere keren per jaar naar het theater gaan. Ik ga eigenlijk altijd samen met een groepje vrienden. Zij zitten ook altijd in de zaal als ik ergens aan meegeholpen heb.

De kinderen staan ieder jaar weer trots op het podium in hun kostuums.

SOCIAL MEDIA ALS PROMOTIEMIDDEL

Er zijn veel verschillende voorstellingen in het theater. Je hebt cabaret, maar ook dans en musical. Sommige theaters zouden wat beter met de tijd mee kunnen gaan. Ga bijvoorbeeld eens promoten op social media! Laatst zag ik bijvoorbeeld op Instagram een bericht van Paul de Leeuw. Ik had geen idee dat hij in mijn woonplaats optrad. Als ik dat eerder had geweten had ik zeker erover nagedacht om een kaartje te kopen. Jammer!

ME AND MY GIRL

Ik vind het erg lastig om een lievelingsvoorstelling te kiezen. De twee voorstelling die ik interessant vind zijn: Footloose en Me and My Girl. Dan kies ik toch voor Me and My GirlHet gaat over een jongen die uit een van de armere wijken in Londen komt en een erfgename blijkt te zijn van een rijke hertog. Om de erfenis te kunnen krijgen moet hij zich aanpassen en krijgt hij les om beschaafder te worden. Dit is een musical waar ik zelf jaren geleden ook in meegespeeld heb en als de voorstelling weer draait is dit zeker een aanrader.

Ik had nog nooit achter een naaimachine gezeten en moest ik alles nog leren, maar tegen alle verwachtingen in had ik het al vrij snel onder de knie en ben ik dit met veel plezier blijven doen.


Ik wil nogmaals benoemen dat wij van Blik op Theater trots zijn op alle vrijwilligers! Iets doen voor een ander maakt de wereld een stukje mooier. Keep up the good work! Bedankt voor je verhaal Anja.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.