Blog | Jeugdtheater: kinderboeken in het theater

Jeugdtheater

Het zal je vast niet zijn ontgaan, maar een van mijn favoriete genres binnen het theater is jeugdtheater. Dat klinkt misschien gek, omdat ik zelf geen kinderen heb. Toch is jeugdtheater ook voor volwassenen vaak een genot om naar te kijken. Een groot deel van de gerenommeerde jeugdtheatergezelschappen in Nederland weten namelijk een diepere laag in de voorstellingen aan te brengen. Zinnen of tekstdelen die volledig langs de kinderen heen gaan, maar voor de ouders erg herkenbaar en vaak ongemakkelijk grappig zijn. Extra leuk vind ik het om naar een jeugdtheatervoorstelling te gaan die gebaseerd is op een kinderboek. Ook Thyra vindt het heerlijk om met haar neefjes en nichtjes naar jeugdtheater te gaan.

DE RELEVANTE ROL VAN JEUGDTHEATER IN DE ONTWIKKELING VAN EEN KIND

Jeugdtheater is niet alleen sfeervol, gezellig en/of leuk vermaak, maar biedt in mijn ogen ook een relevante rol in de ontwikkeling van kinderen. Zo komen er vaak onderwerpen aan bod die thuis soms moeilijk te bespreken zijn, maar waar na een voorstelling gemakkelijk over doorgekletst kan worden. Het zet aan tot nadenken en biedt stof om een diepgaander gesprek met je zoon of dochter aan te gaan.

VAN KINDERBOEK NAAR JEUGDTHEATERVOORSTELLING

Kinderboeken hebben vaak hetzelfde doel, waardoor het voor theatermakers en/of gezelschappen natuurlijk ideaal is om de verhalen van (bekende) kinderboeken op de planken te zetten. Ook voor kinderen is dit extra leuk, omdat ze de verhalen soms al kennen en zich dus veel meer in het stuk op kunnen laten gaan.

WELK KINDERBOEK IS ER BINNENKORT IN HET THEATER TE ZIEN?

Het is vandaag Internationale dag van het Kinderboek en wie zijn wij als we je daarom niet wat leuke tips meegeven voor het zien van leuke jeugdtheatervoorstellingen, gebaseerd op boeken. Deze kinderboeken vind je binnenkort (let wel: het einde van het theaterseizoen 2018-2019 nadert!) in het theater:

Van kinderboek naar Jeugdtheater
De speeltuin van Agent & Boef – Vanaf 2 in het theater

Laat je ons weten welke voorstelling jij nog gaat bezoeken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.