Blik op Dieuwke Tönissen

Qatar

“What’s meant to be will always find a way.”

In deze rubriek willen wij beginnende theaterprofessionals de kans geven om iets over zichzelf te vertellen. Vandaag is Dieuwke Tönissen aan de beurt. Dieuwke (23) is geboren in Amsterdam, maar opgegroeid in Wageningen. Ze is niet aan plaats gebonden, want op dit moment woont Dieuwke in Doha, de hoofdstad van Qatar. Hier doet zij iets heel tofs..

Qatar
© Maud Schoonen photography

Dieuwke: Ik ben momenteel bijna een jaar aan het werk als lead vocalist in een nieuw project van een Duits productiehuis genaamd Premium Entertainment. Ze hebben hier in het midden van het winkelcentrum een theater gebouwd. Hier hebben wij in het afgelopen jaar heel hard gewerkt om vijf grote shows, tien solozang-shows en twee kindervoorstellingen op het toneel te krijgen.

Ik vind het heel bijzonder om theater naar een land te brengen waar ze nog nooit zoiets gezien of meegemaakt hebben.

MATERIALISTISCHE OMGEVING

Ik moet zeggen dat dit niet makkelijk was in een land waar ze alles bekijken vanuit de regels en restricties van het land en niet vanuit artistiek oogpunt, maar ik denk dat we er heel goed in geslaagd zijn om toch iets heel moois en bijzonders neer te zetten. Ik vind het heel bijzonder om theater naar een land te brengen waar ze nog nooit zoiets gezien of meegemaakt hebben. De kinderen groeien hier op in een materialistisch omgeving en krijgen weinig puur en eerlijk vermaak mee.

Hoe ben je in het theater terechtgekomen?

Ik ben opgegroeid in een muzikaal gezin, waar heel veel muziek gemaakt werd. Met zijn allen waren we altijd aan het zingen. Daarnaast heb ik vanaf de peuterklas tot mijn eindexamen vrije school gedaan, waar creativiteit als een heel belangrijk onderdeel in de ontwikkeling van een kind wordt gezien. Zo ben ik altijd veel bezig geweest met onder andere koor zingen en het bespelen van verschillende instrumenten.

TALENTKLAS

Op mijn veertiende ben ik bij de talentenklas in Oss terecht gekomen, een ontzettend goed en fijn klasje waar ik mij vocaal meer kon ontwikkelen. Vanuit de talentklas ben ik toen auditie gaan doen voor de vooropleiding van het conservatorium, Codarts, in Rotterdam. Hier werd ik aangenomen. Daarna ben ik doorgestroomd naar de bachelor muziektheater op Codarts en die heb ik in juli 2016 afgerond.

Heb je tips voor mensen die hetzelfde vakgebied in willen?

Werk hard en blijf altijd dicht bij wat je hart je ingeeft, want dat is meestal het juiste. Ik vind een leven als actrice en zangeres tot nu toe een voorrecht. Hoe cliché het ook is, ik heb de kans om elke dag te doen wat ik het allerliefste doe en ik krijg ervoor betaald. Dat is toch fantastisch?

keerzijde

Deze baan heeft net zoals waarschijnlijk alle banen een keerzijde. Het brengt veel onzekerheid met zich mee om altijd weer te moeten auditeren. Je moet jezelf keer op keer weer bewijzen en alle mensen die naar je kijken hebben een mening over wat je doet. Het kan soms moeilijk zijn om wat mensen van je vinden op professioneel gebied te scheiden van wat mensen vinden van jou als persoon, omdat dit nou eenmaal hand in hand gaat. Toch zou ik het voor geen goud willen missen.

Qatar
© aangeleverd

Bij mijn allereerste auditie voor een professionele productie knapte tijdens mijn eindnoot het riempje van mijn jurk open en viel op de grond.

Hoe ervaar jij audities?

Audities doen is iets wat er helaas echt bij hoort in dit vak. Ik moet zeggen dat ik er een haat-liefde verhouding mee heb. Ergens hou ik van de spanning. Aan de andere kant sterf ik elke keer weer duizend doden op het moment voordat ik een auditie in ga. Dan vraag ik mezelf elke keer weer af waarom ik dit doe. Ik denk dat het belangrijk is om zo geroutineerd mogelijk te raken in het doen van audities, zodat niet elke auditie voelt alsof je leven ervan afhangt. Hoe meer ontspannen je bent, hoe beter het meestal gaat.

OPVALLEN MOMENTEN

Er zijn verschillende momenten die me altijd zullen bijblijven. Bij mijn allereerste auditie voor een professionele productie knapte tijdens mijn eindnoot het riempje van mijn jurk open en viel op de grond. Waarna één van de mensen achter de tafel opmerkte: “Goede ademsteun!”. Ik was gelukkig wel door naar de volgende ronde.

Wat is je droombaan?

De musical Anastasia is net in première gegaan op Broadway en ik ben een groot Disney fan. Mijn nieuwste droom is om de rol van Anastasia te spelen. Het liefst ook daadwerkelijk op Broadway natuurlijk. “Dream big!”

Ik heb de kans om elke dag te doen wat ik het allerliefste doe en ik krijg ervoor betaald. Dat is toch fantastisch?

© Foto is van: Dieuwke Tönissen


Bedankt voor dit interview Dieuwke! Het lijkt mij een fantastisch avontuur in Qatar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.