Zaantheater zonder stoelen

stoelen

Er zijn momenten die niet vaak voorkomen, maar die je daarom juist graag mee wilt maken. Voor Blik op Theater was zo’n moment het vernieuwen van de stoelen in het Zaantheater. Het was een hele klus en dit alles is in een kort filmpje in beeld gebracht. Ook is Steven Houtman (Hoofd Technische Dienst van het Zaantheater) gevraagd hoe zo’n proces nu verloopt. Hoe gaat het nou eigenlijk in zijn werk?

HOOFD TECHNISCHE DIENST

stoelenKlinkt tof, maar wat doe je dan? Steven: “Je bent verantwoordelijk voor het gebouw, outillage en de voorstellingen.” Outillage betekent technische uitrusting. “Je neemt voorstellingen en evenementen in en vertaalt dat naar personeel en apparatuur, zodat elke voorstelling veilig en op tijd start.”

BIJZONDERE GEBEURTENISSEN

Als je Steven vraagt wat hem vooral is bijgebleven in zijn carrière als Hoofd Technische Dienst van het Zaantheater zegt hij: “De grote verbouwingen!”. Er was voorheen een trekkenwand waar je niet onder door mocht lopen als er een lamp aan hing. Dit is iets wat regelmatig gebeurt en aangezien veiligheid het allerbelangrijkste is kwam er een paar jaar geleden een nieuwe trekkenwand in de Albert Heijnzaal. “Daarnaast is het sneller en kan het meer kilo’s tillen.”

De stoelen waren achttien jaar oud en aangezien mensen vandaag de dag steeds langer worden, is het hebben van weinig beenruimte echt een probleem.

De andere grote verbouwing heeft afgelopen zomer plaatsgevonden. De stoelen waren achttien jaar oud en aangezien mensen vandaag de dag steeds langer worden, werd het hebben van weinig beenruimte echt een probleem. “Uitgaan heeft steeds meer een betekenis gekregen van luxe en dat was het niet meer.” Redenen genoeg dus om eens op zoek te gaan naar een goede stoel.

stoelen

DE STOELEN

Stichting Zaantheater huurt het gebouw Zaantheater van de Gemeente. Dat betekent dat sommige delen van de Gemeente Zaanstad en sommige delen van het Zaantheater zijn. Een voorbeeld is dat de centrale verwarming van de Gemeente is en de lampen van het Zaantheater zijn. Zo is er een lijst opgesteld. De vraag luidde: Van wie zijn de stoelen? De aanschaf is gedaan door de Gemeente, het Zaantheater betaalt daar huur over. Het onderhoud is dan ook voor de rekening van het Zaantheater.

Van wie zijn de stoelen?

Dan moet er een Europese aanbesteding geschreven worden. Je moet heel duidelijk omschrijven wat je wilt. Steven: “De omschrijving moet zo specifiek zijn, dat iedereen die dit aanbiedt, hetzelfde moet kunnen aanbieden.” Dat betekent dat je een stoel exact moet omschrijven en iedereen dezelfde soort tekening ervan zou kunnen maken. Daarna ben je verplicht om het goedkoopste te nemen. Je mag dus niet zelf het bedrijf kiezen die de stoelen levert.

EEN HALFJAAR LATER

© Bart HomburgNa een halfjaar was het plan goedgekeurd door de Gemeente Zaanstad. De  volgende stap was het kiezen van een stoel, maar dat doe je natuurlijk niet zomaar! Daarom waren er drie soorten stoelen in de foyer geplaatst. Het publiek mocht proef zitten en de keuze maken tussen stoel A, B en C. Er was op elke stoel iets aan te merken. Steven vertelt: “Stoelen verkopers maken de stoelen naar jouw beschrijving. Ze hebben bepaalde ruggen, zittingen en armleuningen.” Van deze verschillende elementen maken ze uiteindelijk een stoel. Het bevat bijvoorbeeld onder andere speciaal traag schuim zodat je rechtop gaat zitten. Zo kun je zonder zere billen of rug van een voorstelling genieten. 

De stoel is gekozen en wordt in de fabriek gemaakt. Dan begint de verbouwing pas echt. De bijna negenhonderd stoelen uit de grote zaal moeten eruit. Deze klus heeft Blik op Theater vastgelegd op beeld. Daarnaast werd het tapijt vervangen, de muren geschilderd en er werden grotere gaten in de grond geboord voor de nieuwe luchtroosters. Steven: “Alle luchtroosters moesten twee keer zo groot worden en dat betekent dat er 900×24 centimeter in dik gewapend beton geboord moest worden.” Een hele klus, dit duurde maar liefst tien dagen!

stoelen

© Bart Homburg

DE NIEUWE STOELEN

Een stoel erin zetten kost ongeveer twintig minuten. Je kunt het zien als Ikea-pakketjes. Het gaat makkelijk in elkaar als je weet hoe het moet, alleen alle onderdelen bij elkaar zoeken, dat kost veel tijd. Al met al zijn de stoelen dus door veel mensen met een scherpe blik uitgezocht, gemaakt en goedgekeurd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.