BLOG | Jury van Musical Awards

jury

Als je het nieuws hebt gelezen is je vast niet ontgaan dat gisteravond het Musical Award gala plaatsvond. Een groot spektakel met heel veel musical plezier. De musical Annie M.G. Schmidt is de grote winnaar en is daardoor met meerdere awards naar huis gegaan. Je hebt een publieksprijs van het AD, maar de andere categorieën worden door een ‘echte’ jury bezocht. Zij bezoeken meerdere voorstellingen per jaar om deze te beoordelen. Wie zijn deze juryleden?

JURYVOORZITTER

De juryvoorzitter is Cornald Maas. Als ik aan Cornald Maas denk, denk ik aan het Eurovisie Songfestival. Toch wist ik weinig over hem, maar wist je dat hij cum laude is afgestudeerd in 1985 aan de Rijksuniversiteit Leiden? Taal- en letterkunde is zijn vakgebied en daarom is het niet zo gek dat hij dol is op boeken en schrijven. De vraag is echter alleen: waarom musicals? Hij heeft geschreven voor verschillende artiesten en een theatermonoloog op zijn naam staan en met het programma Opium heeft hij laten zien dat hij een echte kunst- en cultuurliefhebber is.

charles, irene, michiel, arno en joris

Cornald Maast doet het niet alleen. Zijn mede juryleden zijn: Charles Droste, Irene Moors, Michiel van Erp, Arno Gelder en Joris van Bennekom. Charles Droste is sinds 2012 directeur van Schouwburg Amphion. Dit theater heeft twee keer de titel van VVTP: “Beste Theater van Nederland” gewonnen. Irene Moors kennen we allen wel van onder andere De TV Kantine en Telekids. Zij weet hoe het is om te acteren.

liefde voor theater

Michiel van Erp is een Nederlandse documentaire maker en toneelregisseur. Een leuk weetje is dat hij ooit is afgewezen voor de Toneelacademie en een heel andere studie heeft gevolgd. Hij is de regisseur van de vierdelige serie over Ramses Shaffy en brak in de theaterwereld door als regisseur bij het theatergezelschap Mugmetdegoudentand. Arno Gelder is recensent bij het AD en hij schrijft over cultuur. Hij heeft veel voorstelling bezocht en beschreven.

het mooiste beeld

Tot slot is er Joris van Bennekom. Hij is fotograaf en maakt prachtige scène foto’s. Hij is opgegroeid met de liefde voor theater en is één van de bekendste fotografen in theaterland. Voorheen was John van Eerd ook jurylid, maar hij stopte met deze taak om zich te focussen op zijn andere werkzaamheden. Al met al is het een gevarieerde jury met veel passie voor het vak, maar wie gaven zij die awards?


EEN HELE LIJST WINNAARS EN WINNARESSEN

Publieksprijs beste musical:
The Lion King

Vrouwelijke hoofdrol in een grote musical:
Simone Kleinsma – Was Getekend, Annie M.G. Schmidt

Mannelijke hoofdrol in een grote musical:
Thomas Acda – Fiddler on the Roof

Vrouwelijke bijrol in een grote musical:
Marjolijn Touw – Was Getekend, Annie M.G. Schmidt

Mannelijke bijrol in een grote musical:
Han Oldigs – My Fair Lady

Vrouwelijke hoofdrol in een kleine musical:
Renée van Wegberg – Liesbeth List, de Musical

Mannelijke hoofdrol in een kleine musical:
Stanley Burleson – From Sammy with Love

Vrouwelijke bijrol in een kleine musical:
Annick Boer – The Bridges of Madison County

Mannelijke bijrol in een kleine musical:
Tibor Lukács – Snorro, de gemaskerde held

Aanstormend talent:
Jacob de Groot – Fiddler on the Roof

Beste musical groot:
Was Getekend, Annie M.G. Schmidt – Stage Entertainment Nederland

Beste musical klein:
Adèle Conny Jasperina – De Grote Drie – De Graaf & Cornelissen Entertainment

Beste ensamble:
On your feet

Beste muziek/arrangementen:
Thomas Acda/David Middelhoff – De Marathon

Beste vormgeving/toneelbeeld:
Marjolein Ettema – Into the Woods

Beste script/liedteksten/vertaling:
Dick van den Heuvel – Was Getekend, Annie M.G. Schmidt

Beste regie/choreografie:
Daan Wijnands – De Marathon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.