Interview | Willem Voogd over Bromance en een winactie!

Willem

Je wordt verliefd. Op iemand van hetzelfde geslacht. Een thema die de gemoederen nog flink bezig houdt. De makers van Bromance vonden het hoog tijd voor een voorstelling. Willem Voogd (29) vertolkt een van de drie rollen en vertelt ons meer over zijn favoriete voorstelling, de herneming en wie de voorstelling beter aankunnen: de jongens of de meisjes…

WIE IS WILLEM?

Willem
© Sanne Peper

Willem Voogd is 29 jaar oud en heeft op Toneelacademie Maastricht gezeten. Veel kennen hem ook wel als ‘Mees Kees’. Hij wist pas vrij laat van het bestaan van de toneelacademie af, namelijk pas in zijn laatste jaar van de middelbare school. Willem: “Toen dacht ik wel, ja dat zou ik wel heel vet vinden en ik heb nog eventjes gedacht en gehoopt om cameraman te worden, maar toen was ik al aangenomen in Maastricht, dus toen was de keus al gemaakt.” Een uitstapje als cameraman of regisseur zit er in de toekomst dus best in.

BROMANCE

Het gaat voornamelijk over dat je met een brede blik de wereld in kunt kijken. Gooi de oogkleppen af! Willem: “Er is meer dan normaal. Er zijn ook dingen mogelijk die je zelf niet had bedacht.” In de voorstelling zie je twee beste vrienden die in een dorpje wonen en ineens komt er een derde jongen bij. Een vrije geest en dat is natuurlijk hartstikke raar voor die twee dorpsjongens. Dan ontstaat er een vriendschap en beleven ze allemaal avonturen. De thema’s zijn homoseksualiteit, liefde en het niet uit de toon willen vallen.

HERKENBAARHEID

“Ik zat op een school in Amsterdam het Montessori Lyceum. Veel kunst en heel open. Het is een hele vrije school waar je zelf verantwoordelijk wordt gemaakt. Ik herken het dus eigenlijk niet. Er werd nooit moeilijk over gedaan. Je had Lenny en die was gay en dat was prima. Ik heb er nooit over nagedacht vroeger. Het is er gewoon.” In de zaal merk je wel dat het goed is om het gesprek erover los te laten. Er zijn jongeren die net als Willem denken, maar er zijn er ook een hoop die het nog niet helemaal begrijpen.

HOOPVOL GESTEMD

“Ik ben eigenlijk best wel hoopvol gestemd.” De acteurs spelen de voorstelling op verschillende plekken en één van die plekken was in de Biblebelt streek, waar veel streng gelovigen wonen. “Ik dacht dat de reacties pittig zouden zijn.” Er wilde een meisje napraten, maar die reactie bleef uit. Ze zei namelijk: “Ik begrijp het eigenlijk niet, waarom wordt die jongen in elkaar geslagen? Het is toch heel normaal. Hij is gewoon heel verliefd. Ik snap niet zo goed waarom er zo moeilijk over gedaan wordt.” Vooral jongens vinden het een lastig onderwerp. Meisjes accepteren het meer, die zijn toch een stuk verder. Sommige jongens kunnen het niet aan, maar dat is een klein percentage “Het valt mij uiteindelijk mee hoeveel het er zijn”

OPNIEUW DE VOORSTELLING SPELEN

“Het grote verschil is”, wacht voordat we dat gaan vertellen moeten jullie iets meer weten over de situatie vóór deze tour. Bromance speelde zich af in een trailer. Ze hebben nu de tour aangepast voor de theaterzaal, maar spelen qua oppervlakte in trailerformaat. “Het verschil is dat je in de trailer de eerste rij op zo’n zestig centimeter afstand van je is en nu is de achterste rij, ja reken maar uit.” Véél verder dus. Dat vraagt een andere manier van spelen. Je moet dieper de zaal inkijken en omhoog. “We spelen in de zaal langzamer. Zo’n vier tot vijf minuten langzamer dan in de trailer.” In de trailer kan je makkelijker direct contact maken, dat is wel heel lekker. Het is fijn om dichtbij te spelen.

NIEUWE ACTEURS

Er zijn nieuwe acteurs en dat is wennen volgens Willem. “We hebben heel kort de tijd gekregen om het te gaan hernemen. Zes repetitiedagen. Dat is kneiterspannend! Het stuk is het wel hetzelfde, de kostuums zijn hetzelfde, maar de acteurs zijn anders. Elk mens is anders, dus die doet en bedenkt andere dingen.” Met nieuwe acteurs krijg je nieuwe loopjes en andere accenten. De voorstelling is veranderd. Een bezoeker die alle twee de voorstellingen heeft gezien zei: “Het is heel raar. Het is toch hetzelfde, maar ook heel anders.” Dat is voor Willem ook omschakelen. “Ik was dingen gewend om te gaan doen, maar nu moet ik toch weer opletten en mij gaan aanpassen. Het is heel lekker en heel verwarrend.”

FAVO VOORSTELLING VAN WILLEM VOOGD

“FC Bergman had ooit een hele vette voorstelling.” Deze voorstelling tourt nog steeds onder de naam 300 el x 50 el x 30 el. “Het is echt een prachtige voorstelling. Een vriend van mij, die ook Toneel Academie Maastricht heeft gedaan, is er al drie keer geweest en gaat daarvoor speciaal naar Londen. Het fascinerend.” Dit is niet de enige voorstelling die Willem interessant vindt. “Ik hou vooral van kleine voorstellingen in bijvoorbeeld Theater Bellevue of Frascati Amsterdam. Jan Hulst en Kasper Tarenskeen, die maken voorstellingen die ik heel erg mooi vind. Ik hou niet zo van grote zaal producties. Toneelgroep Amsterdam kan heel mooi zijn en heel perfect, maar ik mis dan een beetje het experimentele of wat er fout kan gaan. De kleine ideetjes.”


WINACTIE!

Wil je kaartjes winnen voor de voorstelling Bromance vrijdag 09 februari 2018 in Hoorn?
1. Like dan onze Facebook en/of Instagram
FB: klik hier
Insta: klik hier
2. Like dan de Facebook en/of Instagram van Theatergroep Oostpool
FB: klik hier
Insta: klik hier
3. Laat even weten dat je meedoet!
En maak zo kans op twee vrijkaartjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.