Blik op Koen Verheijden

“Iets niet weten is gewoonlijk een stadium naar nieuwe kennis.”*

In deze rubriek geven wij beginnende theaterprofessionals de kans om iets over zichzelf te vertellen. Vandaag vertelt Koen Verheijden over zijn passie voor theater. Hij beantwoord wat vragen en vertelt over zijn leven op de toneelacademie. Een miniblog en interview in één. 

het lot

© Ad Vlemmix

In groep 6 van de basisschool kwam ik met theater in aanraking. Ik had voor een voorstellingsmiddag een theaterstukje gemaakt met een paar klasgenoten  (Ik had wel mijzelf de hoofdrol gegeven). Het was een parodie op Idols. Héél slecht. Mijn leerkracht van toen, zei dat ik verder moest gaan met theater. En dat was het lot. Toen ik die dag thuis kwam, lag er een brochure voor een buitenschoolse theatercursus bij ons op de mat. Ik ben naar de open dag gegaan van de Nieuwe Veste te Breda en ben daar gebleven. Sindsdien ben ik alleen maar met theater bezig geweest.

Zo heb ik laatst Noir gezien van Nineties Productions (checken, speelt nog!) en die voorstelling heeft mijn hart gestolen.

favo voorstelling

Wat mijn favoriete voorstelling is? Oh! Dat vind ik de moeilijkste vraag! Ik heb niet een voorstelling die ik het allerbeste vond. Ik heb wel gezelschappen waar ik fan van ben.  Zo heb ik laatst Noir gezien van Nineties Productions (checken, speelt nog!) en die voorstelling heeft mijn hart gestolen. Dat was een performatieve muziektheatervoorstelling op locatie. Noir was een ontzettend energieke, visueel aantrekkelijke voorstelling dat ging over het mens zijn in een wereld die volledig geautomatiseerd is.

gevaarlijke vraag

Mijn mooiste herinneringen in het theater zijn voor mij de momenten waarop ik een voorstelling maak en waar ik heel trots op ben. Het moment dat zo’n voorstelling in première gaat, dat voelt magisch.

Wat er anders mag in de theaterwereld is een gevaarlijke vraag! Sowieso mag er meer geld naar dit werkveld, maar dat is een makkelijk antwoord. Het is niet een aanklacht op het theaterveld, maar ik ben benieuwd hoe we het theater toegankelijker kunnen maken voor een breder publiek. Daar wordt natuurlijk diep over nagedacht en ik hoop dat ik zelf een antwoord zou kunnen vinden of dat er een antwoord voor gevonden gaat worden.

Het moment dat zo’n voorstelling in première gaat, dat voelt magisch.

THIS IS IT

De audities waren top! Ik had het echt naar mijn zin en ik voelde me meteen thuis. Bij ronde één dacht ik: this is it! De audities waren wel zwaar, je bent afgesloten van de wereld en bent 6 dagen in het gebouw en moet ook in Maastricht slapen. Nu is dit het leven geworden, maar toen vond ik dat allemaal heel indrukwekkend. De audities zelf waren fijn, ik vond de opdrachten goed, de docenten waren betrokken en ik leerde ook terwijl ik aan het auditeren was. De audities op de toneelacademie zijn zeker aan te raden!

BLOG | Toneelacademie life part 1

Koen studeert aan de Toneelacademie Maastricht. Hij is tweedejaars student van de regieopleiding en vertelt ons graag iets over zijn leven op deze heftige, maar vooral leuke en leerzame opleiding. 

© Ad Vlemmix

Momenteel zijn we nu bezig met het hoofdvak  Q&H. Dit zijn twee kunstenaressen die ons begeleidde in een project wat we willen gaan maken. En het mag alles zijn.

Dit is te gek! We hebben altijd opdrachten gekregen die best bepalend waren in wat we maakten. Een tekst, een specifieke kunstenaars, een thema. En nu mogen we álles doen. We zijn compleet vrij. Dat is top. Ik leer mezelf nu heel snel kennen in wat ik mooi vind en wat ik zou willen maken. Ik maak nu een solo dat gaat over de revoluties van 1968 en het leven in 2018 – waar we graag verandering willen – maar geen enkel idee hebben hoe we dit moeten doen. Voor deze solo schrijf ik zelf de tekst, liedjes en de muziek. Dat is super tof, want dat heb ik nog nooit op deze manier gedaan.

Tot nu ben ik heel bij met het materiaal en het onderzoek wat ik gedaan heb. Ik ga nu de theatertekst schrijven en dan vanaf volgende week wil ik mijzelf opsluiten in een repetitiehok.

En misschien gaat het uiteindelijk helemaal niets worden, maar dan heb ik wel gewerkt vanuit principes die ik interessant vind en die ik wil gaan leren kunnen.


Iedereen is welkom om te komen kijken! Alle voorstellingen op de toneelacademie zijn gratis te bekijken, dus voel je vrij om eens langs te komen.
*  Jostein Gaarder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.