BLOG | Internationale vrouwendag en theater

internationale-vrouwendag

Het is vandaag internationale vrouwendag. Dit bestaat sinds de twintigste eeuw en meestal is er een specifiek thema aan verbonden. Dit jaar is dat gendergelijkheid. Het blijft nog steeds nodig, want ook in het theater worden er verschillende voorstellingen gespeeld met een sterke vrouwelijke (hoofd)rol. Deze morgen is er bekendgemaakt dat er een nieuwe voorstelling aankomt namelijk Judas naar het gelijknamige boek van Astrid Holleeder..

KRACHT VAN KWETSBAARHEID

Een echte powervrouw is wat mij betreft niet iemand die schreeuwt, maar juist kwetsbaar durft te zijn. Wie mij vorig jaar heeft verwonderd met haar prachtige verhalen is Maaike Ouboter. Het minimale zorgde voor groots effect. Haar nieuwe album is nu als pre-order te bestellen en met het lied Vanaf nu is het van jou ben ik ervan overtuigd dat het een mooi album gaat worden. Ze tourt langs verschillende theaters, dus je kunt haar vanuit een pluche stoel bewonderen!

OVER LEVEN EN DOOD

Als iemand voor haar rechten opkomt is het Astrid Holleeder en ook theaterproducent SENF heeft hier een toneelbewerking in gezien. Astrid gaat zelf meewerken aan deze voorstelling en de reden dat ik dit benoem is omdat ik het bijzonder vind dat een vrouw het durft op te nemen tegen haar broer. Iets wat in haar situatie over leven en dood gaat. Dat is pas lef hebben. Zou jij dat durven?

Dat we met z’n allen wat minder naar het uiterlijk gaan kijken, maar meer naar het vuurtje dat vanbinnen brand.

OPKOMEN VOOR ANDEREN

Theo d’Or winnares Romana Vrede heeft laten zien dat voorstellingen maken over persoonlijke gebeurtenissen heel Nederland kunnen raken. Ze durft op te komen voor autisme en mensen een andere kijk te geven op deze stempel. Daarnaast laat zij zien dat we niet naar “zwart” en “wit” moeten kijken, maar naar de kracht van de persoon die het daadwerkelijk is en persoonlijk vind ik dat een prachtig en zo waar. Dat we met z’n allen wat minder naar het uiterlijk gaan kijken, maar meer naar het vuurtje dat vanbinnen brand.

Zou jij dat durven?

Laten we het gesprek met elkaar blijven voeren over dingen die mogen veranderen, want alleen dan gebeurt er iets. Je kunt het stom vinden dat er wéér een dag is met een bepaald thema. Dat snap ik best, maar zolang er ongelijkheid is zullen we blijven strijden. Welke vrouw is jouw voorbeeld?


© Bron video: https://www.youtube.com/watch?v=t6INg5qzBqI

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.