BLOG | Een jaar in Doha

Doha

Blik op Theater wil de veelzijdigheid van theater laten zien. Elke maand zal Dieuwke Tönissen (23) ons meenemen naar haar avonturen in Doha. De hoofdstad van Qatar is de plek waar zij momenteel leeft. “Als ik nu terug kijk op het afgelopen jaar ben ik zo ontzettend blij dat ik deze kans heb gekregen. Ik ben blij dat ik hem met beide handen gegrepen heb.”

leadzangeres

DOHAIn september 2016, inmiddels meer dan een jaar geleden, werd ik aangenomen als leadzangeres voor een nieuw project in Qatar. Ik had slechts een vaag idee van wat ik daar precies zou gaan doen en ik had maar zo’n twee maanden de tijd om me voor te bereiden op mijn vertrek. Op 20 november 2016 stapte ik uiteindelijk met een rugzak en een grote koffer in het vliegtuig op weg naar het avontuur!

het was zo’n gek gevoel om het vertrouwde Nederland en al mijn vrienden en familie achter me te laten voor een nieuw land én een nieuwe baan.

dankbaar

Het is moeilijk te omschrijven wat er op dat moment in me omging. Ik vond het heel spannend en het was zo’n gek gevoel om het vertrouwde Nederland en al mijn vrienden en familie achter me te laten voor een nieuw land én een nieuwe baan. Tegelijkertijd voelde ik me ook heel vrij. Er kwam rust over me heen vanaf het moment dat het vliegtuig opsteeg en ik niet meer terug kon. Inmiddels is het een jaar later. Nu heb ik mijn contract verlengd en loopt het op dit moment tegen het einde van seizoen twee. Als ik nu terug kijk op het afgelopen jaar ben ik zo ontzettend blij dat ik deze kans heb gekregen. Ik ben blij dat ik hem met beide handen gegrepen heb!

Wat ik doe in doha

Allereerst zal ik iets meer vertellen over mijn positie hier. We zijn met een DOHAgroep van tweeëntwintig artiesten: twee leadzangers, twee zanger/dansers, acht dansers, vier acrobaten en acht mall wides. Dit zijn acteurs die acts doen tussen de mensen in het winkelcentrum. We hebben inmiddels vijf mainstage shows, acht musical vignettes en twee kindervoorstellingen op de planken. Onze mainstage shows duren ongeveer 40 tot 45 minuten. Deze kunnen het best omschreven worden als een combinatie tussen musicaltheater en circus.

Ze hebben een verhaallijn, personages maar zijn tegelijkertijd ook gericht op spektakel en acrobatische acts. Ik ben super bevoorrecht dat ik in alle vijf de shows een hoofdrol heb. Daarnaast vertolk ik een hoop verschillende personages inclusief bijpassende, extreem grote en gedetailleerde kostuums en mag ik veel zingen in allerlei verschillende stijlen en talen. Ook heb ik twee solo shows en twee duet shows. Dit zijn musical vignettes waar ik zelf mijn eigen materiaal voor heb mogen kiezen. Dit is eigenlijk een soort theatraal concert van 20 minuten.

Natuurlijk had ik een goede basis na mijn vier jaar op het conservatorium, maar als één van de jongste artiesten hier merk ik dat de leerschool na je opleiding eigenlijk pas echt begint.

mijn dagen

We werken van maandag tot en met zaterdag. In de middag doen we een vignette en in de avond doen we een grote show.  De weekenden zijn heel druk, want dan draaien we dubbelshows. Het is onbeschrijflijk hoe veel ik het afgelopen jaar geleerd heb hier in Doha. Natuurlijk had ik een goede basis na mijn vier jaar op het conservatorium, maar als één van de jongste artiesten hier merk ik dat de leerschool na je opleiding eigenlijk pas echt begint.

DOHA

ZONDER MIJ IS ER GEEN SHOW

Vragen als: “Hoe zorg je dat je elke dag weer fris op het podium staat”, “Hoe verdeel je je energie?” en “Hoe zorg je dat je stem het aankan om elke dag optimaal te presteren?” leer ik hier beantwoorden. Per persoon hebben we de rol, als je er niet bent is er niemand die dit kan opvangen. Op het moment dat ik niet op kan gaan is er geen show. Ziek zijn is voor mij dus eigenlijk geen optie. Ik moet eerlijk zeggen dat ik stiekem best een beetje trots ben op de ontwikkeling die ik het afgelopen jaar heb doorgemaakt. Ik moet mezelf af en toe even in mijn arm knijpen om mezelf ervan te verzeker dat het geen droom is!


Volgende maand vertelt Dieuwke meer over het leven in Doha. Hoe is de cast? Waar leeft Dieuwke nu en hoe het is als artiest om zo ver weg te zijn van huis…

Eén gedachte over “BLOG | Een jaar in Doha”

 1. Lieve Dieuwke,
  Eindelijk een kijkje in – voor ons tot nu toe – je creativiteit in het ‘Mystieke Oosten’.
  Zelfstandig, ondernemend, fysiek pittig, ver van huis, veeleisend. . . etc. etc., maar wat een
  geweldige ervaring en legio mogelijkheden om je grote theatertalent optimaal te benutten.
  En dat het gelukt is blijkt wel uit de verlenging van je contract.
  ‘Experience for life!’
  Toi-toi-toi voor alle voorstellingen die nog komen, geniet er van,
  liefs
  John

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.