Blik op Élénie Wagner en Mirjam van Dijk

ZUHAUSE

In deze rubriek geven wij beginnende theaterprofessionals de kans om iets over zichzelf te vertellen. Silencio Pinas gaf het stokje door en vandaag vertellen Élénie Wagner en Mirjam van Dijk over hun loopbaan. Op dit moment runnen zij ZUHAUSE. Dit is een interdisciplinair platform, een broedplaats en een letterlijk en figuurlijk een “thuis” voor jonge makers uit alle kunstsectoren…

MIRJAM EN ÉLÉNIE

ZUHAUSE
© Élénie Wagner

Mirjam: Mijn naam is Mirjam van Dijk, ik ben in 2014 afgestudeerd aan ArtEz Muziektheater in Arnhem en woon momenteel in Groningen waar ik o.a. samen met Élénie ZUHAUSE run. Het allerliefst hou ik me bezig met het maken van theater en het ontwikkelen van gekke en vernieuwende concepten. Ik hou bizar veel van honden, maar ik heb er helaas zelf geen.

Élénie: Mijn naam is Elenie Wagner, ik ben ook afgestudeerd aan het ArtEZ conservatorium richting Muziektheater en een aantal jaar geleden naar Groningen verhuisd om voor onder andere Club Guy and Roni en de PeergrouP muziek te schrijven en te performen. Een jaar geleden begonnen Mirjam van Dijk, Grey Timmers, Davey Bakker en ik met het verwezenlijken van onze grote droom ZUHAUSE, een interdisciplinair kunstenaarshuis midden in de binnenstad van Groningen. Muziek is hierbij mijn belangrijkste fundament.

VROEGER

Mirjam: Ik zat vroeger vanaf mijn achtste bij de Deventer Jeugd Musical en hier ben ik tot mijn achttiende bijgebleven. Ik wist nooit precies wat ik met theater wilde. Of ik wilde spelen, regisseren, zingen of schrijven, maar dat het iets met theater moest zijn dat wist ik zeker.

Élénie: Vanuit de muziek. Ik ben in Duitsland opgegroeid en zat sinds mijn tiende op zangles. Hier verdiepte ik mij in alle stijlen: van klassiek, over musical, jazz tot experimentele klanken. Zo kwam ik voor het eerst in aanraking met muziek uit de theaterwereld. Maar ik ben pas echt tijdens de opleiding begonnen met echte theaterlessen.

VAN AUDITIE TOT VRIENDEN

We hebben elkaar leren kennen via onze opleiding Muziektheater aan ArtEZ. Al in de eerste ronde van de audities zaten we samen in de groep. Op artistiek gebied hebben we elkaar pas echt gevonden in de eindvoorstelling van ons vierde jaar daar maakten we samen een scene en dat klikte enorm goed, hier zijn we direct na ons afstuderen mee doorgegaan en het collectief AFGEFACKT begonnen. Inmiddels wonen we allebei in Groningen waar we een grote kunstenaarsbroedplaats / interdisciplinair collectief genaamd ZUHAUSE hebben opgezet.

ZUHAUSE
© Mirjam van Dijk en Davey Bakker

EEN VRESELIJKE TERM

Mirjam: Ik haat het en ben er enorm slecht in audities doen. Gelukkig beschouw ik mijzelf ook meer als maker dan als uitvoerder dus ben ik veel minder afhankelijk van audities

Élénie: Ik vind de term vreselijk maar een “maakdag” waarin je met de spelers en regisseurs voor de desbetreffende voorstelling samenwerkt vind ik altijd wel leuk! Bovendien vind ik dat je de auditie naar je eigen hand kan zetten, bijvoorbeeld je eigen muziek laten horen, een instrumentalist meenemen met die je graag samen speelt etc. Dan ben je creatief bezig en is het geheel al veel fijner.

ZONDER DISCIPLINE

We hebben natuurlijk disciplines waar we onszelf het meest comfortabel in voelen, zo is Élénie heel erg gericht op muziek en Mirjam op Mixed-media, maar eigenlijk proberen we altijd verschillende disciplines met elkaar te mixen waardoor het stuk het beste tot zijn recht komt. Dit is ook één van de uitgangspunten van ZUHAUSE. Een interdisciplinaire broedplaats waar alles samen smelt. We noemen het ook wel sine- disciplinair ‘zonder discipline’. Hierdoor hoef je je niet vast te houden aan dat wat je al kent of op je opleiding hebt geleerd, maar kan je juist open staan voor alle kunstvormen en je laten inspireren door kunstenaars uit alle vakgebieden.

 Ik vind de term vreselijk maar een “maakdag” waarin je met de spelers en regisseurs voor de desbetreffende voorstelling samenwerkt vind ik altijd wel leuk!

ZELF CREËREN DOOR ZUHAUSE

We hebben het geluk dat we onze laatste producties allemaal zelf maken en produceren via ZUHAUSE. Momenteel zijn we bezig met een grote locatievoorstelling ‘Don’t forget to Die’ welke in première zal gaan op Festival der Aa. Dit is een voorstelling over de bereidheid om te sterven voor een ander of hoger doel. Iedereen in het collectief neemt een andere rol op zich, maar we maken en performen het echt samen. Zo zal Élénie naast performen ook componeren, danst en choreografeert Davey en neemt Mirjam de dramaturgie op zich en zal ook meespelen. Ook hebben we voor dit project naast ons vaste collectief een groot team van professionals in onze cast en crew waaronder Rubén Garcia Arabit (Scapino Ballet), Nina Plantefève (Conny Janssen danst), Raimund Groß (Het Houten Huis) en Rober Gómez (Mainz Tanztheater). Het mooiste aan deze klussen is dat we ons eigen werk kunnen creëren.

ZUHAUSE
© Voorstelling: “The lamest afterparty ooit” met Davey Bakker

EEN BIJZONDER MOMENT

Élénie:  Het moment dat ik op de Parade naar de voorstelling “Offending the audience” van Club Guy and Roni’s Poetic Disasters Club ging kijken. Dat was magie. Twee jaar later stond ik met de nieuwe lichting PDC in de voorstelling Kaspar en vorig jaar mocht ik mijn eigen werk samen met ZUHAUSE via Guy and Roni bij hun Weekendbreak Festival presenteren. Dat zijn wel hele bijzondere momenten.

Mirjam: Wat mij altijd bijblijft van een eigen productie is de VPRO Peepshow op Lowlands. Deze had ik samen met Ivo van Aart (filmmaker) gemaakt en Élénie speelde hier ook in mee. We hebben een paar dagen met een super leuk team zo gigantisch hard gewerkt en ons letterlijk kapot gezweet in de hitte, maar niemand heeft ook maar één keer gezeurd. We gingen er met z’n allen volledig voor en het publiek was zo enthousiast dat het elke zweetdruppel waard was.

ZOU JE IETS IN JE WERK ANDERS DOEN?

Mirjam: Een poging doen om minder te stressen over dingen die er eigenlijk niet echt toe doen. En verder wil ik altijd iets doen in nieuw werk wat ik nog niet eerder heb gedaan. Het is als acteur elke dag anders, heerlijk, doodeng en waanzinnig intens.

Élénie: Niets. Alles wat zo is gelopen heeft ons hier gebracht en dat vind ik fantastisch.

We gingen er met z’n allen volledig voor en het publiek was zo enthousiast dat het elke zweetdruppel waard was.

DE UITDAGING VAN HET VAK

Mirjam: Het moeilijkste vind ik dat je nooit weet of wat je maakt ook gaat ‘slagen’. Dat is natuurlijk direct ook het mooie, maar het publiek bepaalt vaak of iets geslaagd was of niet, en dat heb je nooit volledig in de hand.

Élénie: Het moeilijkste vind ik ook gelijk het leukste. Je moet vechten, je moet je passie doorzetten en er vol voor gaan. En dat zal altijd zo blijven , je verlegt je grenzen. streeft naar meer en daagt jezelf constant weer opnieuw uit.. Soms is dat ook wel vermoeiend.

FAVO VOORSTELLING VAN ÉLÉNIE

Hotel Perdu van Het Houten Huis raakt mijn hart, Wende’s last Resistance raakt mijn muzikale passie en Club Guy and Roni’s Phobia raakt mijn interdisciplinaire visie.

DROOMBAAN

Mirjam: ZUHAUSE is mijn droombaan. Wat we dus al doen, en dan zou ik me in de toekomst het liefst nog meer bezig willen houden met het artistieke. Momenteel zijn we natuurlijk ook gewoon druk bezig om het bedrijf te runnen en dat is ontzettend gaaf en noodzakelijk, maar we groeien snel dus als het team zich verder uitbreidt kunnen wij vooral de leuke klusjes doen. 😉 En mijn droom is om met ons ZUHAUSE collectief veel te touren, voornamelijk internationaal.

Élénie: ZUHAUSE, omdat ik daarin alles kan doen. Ik ga nu mijn solo album opnemen, dit wordt mogelijk gemaakt en geproduceerd door mijn eigen collectief en broedplaats. Hoe tof is dat!

TIPS VOOR JOU!

Mirjam: Niet wachten tot er iets gebeurt, gewoon keihard gaan voor dat wat je wilt. Met ZUHAUSE doen we alles wat we in ons hoofd halen, ook al is het gestoord of veel te kortdag. Tot nu toe lukt het allemaal omdat we er volledig voor gaan, en dat is denk ik de kracht.

Élénie: Assertief zijn, gekke dingen proberen, zelf dingen creëren en al niet wachten tot de volgende auditie oproep eraan komt. Wij maken dit vak, dus GEWOON DOEN!

Wij maken dit vak, dus GEWOON DOEN!


Bedankt voor dit leuke interview meiden én bedankt Silencio voor de tip! Meer weten over ZUHAUSE? Kijk op www.wirsindzuhause.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.